Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi planerar att avsluta skolrenoveringarna med Rydöbruks skola 2023.” Bild: Isabel Bark

Skolpolitiken i Hylte måste vara långsiktig

Centerpartiets argument att större skolor med mer resurser per automatik leder till större likvärdighet och bättre studieresultat stämmer inte. Det skriver Ronny Löfquist (S), med anledning av Centerns förslag att lägga ned Rydöbruks skola.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Inför val et lanserade sig Centern som partiet som ”ser hela Hylte”. När de nu föreslår att lägga ner en byskola så är det inte bara ett hot mot skolan på orten utan för hela kommunens utveckling.

När man diskuterar var vi ska ha våra skolor i framtiden så är det fler än en parameter man måste ta hänsyn till.

När Socialdemokraterna och Framtid Hylte tog över styret i Hylte kommun 2015 var sex av sju av våra F-6-skolor omoderna, slitna och med dålig arbetsmiljö för både personal och elever. Med ett ambitiöst och omfattande investeringsprogram har vi tydligt prioriterat skolorna. 2017 stod nya Kråkbergsskolan i Hyltebruk klar och året efter totalrenoverades Unnaryds skola. Just nu pågår renoveringen av skolan i Kinnared, där vi även bygger en ny förskola.

När vi framåt presenterar vårt budgetförslag kommer vi att föreslå att en totalrenovering av Torups skola inleds 2021. Under kommande vår kommer vi att ta ställning till om skolan i Landeryd ska renoveras eller ersättas med en ny.

Vi är stolta över våra mindre skolor som ger våra yngsta barn en trygg uppväxt och god utbildning. Skolorna ger också liv och framtidstro till våra tätorter.

Vi har heller inga stora skolor i Hylte kommun. Våra två största F–6-skolor, Elias Fries med 253 elever, och Kråkbergsskolan med sina 183 elever, kan betraktas som små i ett regionalt och nationellt perspektiv.

Centerpartiets argument att större skolor med mer resurser per automatik leder till större likvärdighet och bättre studieresultat stämmer inte. I Hylte kommun har de senaste åren två av våra minsta skolor, de i Landeryd och Rydöbruk, visat upp bäst meritvärde och högst behörighet i årskurs 6.

Vi planerar att avsluta skolrenoveringarna med Rydöbruks skola 2023. Vi ser dock med oro att antalet barn i upptagningsområdet minskar kraftigt framöver. Vi kommer att ha is i magen och avvakta utvecklingen de närmaste åren.

Med Hyltecenterns förslag att stänga en mindre skola och centralisera till ett antal färre men större skolor är det nog inte bara föräldrarna i Rydöbruk som bör vara oroliga. Får Centern i Hylte större genomslag hänger nog skolorna i både Landeryd, Kinnared och kanske till och med i Unnaryd löst i framtiden.

Ronny Löfquist (S)

Socialdemokraterna i Hylte