Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ska marknaden få ännu större spelutrymme?

Majoriteten i Halmstad har valt att sälja av fastigheter och därmed minskat HFAB:s roll i kommunens bostadsförsörjning. Det skriver vänsterpartisten Mariann Norell i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Replik

Svar till Lars Püss (M), 25/5.

Debatt 21/6. När Halmstads Rådhus AB:s (HRAB) ordförande Lars Püss (M) svarar på min debattartikel försöker han få det att framstå som att styrelsen slösat med pengar. Så är det inte. Vd i HFAB hade endast ett halvårs uppsägningstid. Det blev några månadslöner.

Denna engångssumma är mycket liten jämfört med till exempel de 20 miljoner kronor som kommunen som ägare plockar ut årligen till annan kommunal verksamhet. Summan är också mycket liten jämfört med den så kallade management fee-avgift som herr Püss som ordförande för HRAB valt att plocka ut från HFAB och övriga kommunala bolag. För HFAB:s del blir avgiften drygt en miljon årligen. Det förtjänar att påpekas att de intäkter allmännyttiga bostadsföretag har huvudsakligen består av hyror.

Nu till den debatt om bostadspolitiken i Halmstad som Lars Püss efterlyser. Den nuvarande majoriteten där M varit med och styrt sedan 2006 har ju med exemplen ovan valt att använda HFAB som ett bolag man kan plocka pengar ur på olika sätt. Den nya lagen om allmännyttan som hans partikamrater infört har möjliggjort detta. För HFAB:s del har det hittills inneburit drygt 100 miljoner kronor mindre att bygga och renovera för.

Man har också valt att sälja av fastigheter och därmed minskat HFAB:s roll i kommunens bostadsförsörjning. Bolaget har haft möjlighet att bygga fler bostäder och vid flera tillfällen uttryckt sin vilja att göra detta men fått få markanvisningar av kommunen. Det är huvudsakligen de allmännyttiga bostadsbolagen som arbetar för att bygga hyresrätter med lägre kostnader.

Marknaden vill helst bygga dyrt, gärna bostadsrätter och ta ut så höga hyror som möjligt. I Halmstad har man valt denna väg vilket har lett till en överhettad bostadsmarknad där endast de med gott om pengar har verkliga valmöjligheter. Kö- tiderna hos HFAB är alltför långa med en skriande bostadsbrist. Det HFAB trots allt byggt/nu ska bygga med lite större volymer har varit på mark bolaget köpt för länge sedan och alltså ägt själv.

Nu vill HRAB begränsa denna möjlighet. Bland de krav HRAB nu ställer på bolaget är att inte köpa mark själv. Vidare skall bolaget lägga en plan för ytterligare utförsäljningar på 700-1000 lägenheter. Antagligen skall utförsäljning ske till högstbjudande så att kommunen kan dra nytta av reavinsten.

HFAB:s roll i bostadsförsörjningen skall alltså ytterligare minska och marknaden få ännu större spelutrymme. Vill Halmstads invånare ha det så här? I september avgör väljarna …

Mariann Norell

Vänsterpartiet