Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Om hyresrätten ska finnas kvar måste hyrorna självklart utvecklas i takt med den övriga samhällsekonomin och hyresgästernas värderingar." Bild: Fredrik Sandberg/TT

Samverkan kan rädda hyresrätten

Vi hoppas att Hyresgästföreningen tillsammans med oss och HFAB vill ge hyresrätten en ärlig chans att överleva. Det skriver Per Arbin från Fastighetsägarna Halmstad i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Hyresgästföreningen gör i ett debattinlägg gällande att de modesta hyresjusteringar Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo) yrkar inför förhandlingarna om bostadshyrorna för 2020 riskerar leda till att ”vanligt folk” inte kan bo kvar i sina lägenheter.

Detta är naturligtvis direkt felaktigt.

Hyresvärdarnas reala intäkter sjönk förra året med 1 procent samtidigt som deras kostnader ökade med nästan 2,5 procent. Om hyresrätten ska finnas kvar måste hyrorna självklart utvecklas i takt med den övriga samhällsekonomin och hyresgästernas värderingar.

När klyftorna ökar mellan betalningsvilja och faktisk hyra får vi en allt sämre fungerande hyresmarknad. Det leder till längre bostadsköer, minskad omflyttning, svarthandel med hyreskontrakt och fler oriktiga hyresförhållanden.

Minskad rörlighet innebär att färre lägenheter kommer ut på den öppna marknaden. De som drabbas hårdast av detta är givetvis alla de som i dag står utanför bostadsmarknaden, exempelvis unga Halmstadbor, arbetssökande som inte redan är etablerade i Halmstad samt nyanlända.

Mest iögonfallande är dock att Hyresgästföreningen inte med ett enda ord berör HFAB:s, Hyresgästföreningens och Fastighetsägarnas gemensamma projekt för att utveckla hyressättningen i Halmstad.

Det är ett långsiktigt syftande arbete, men för att vi gemensamt ska kunna förbättra den grundläggande modellen för förhandlingarna så att läge, standard och förvaltningskvalitet får större genomslag krävs naturligtvis att även de generella årsförhandlingarna ger tillräckligt utrymme för en meningsfull hyresdifferentiering.

Både Fastighetsägarna och HFAB har investerat mycket tid och resurser i det partsgemensamma arbetet. Bland annat har de enskilda fastighets- företagen på mycket hög detaljnivå inventerat och besiktat standard/status för samtliga lägenheter i hela sitt bestånd.

Vi hoppas att Hyresgästföreningen tillsammans med oss och HFAB vill ge hyres- rätten en ärlig chans att överleva. Halmstad behöver en attraktiv bostadsmarknad med ett rikt utbud av hyresrätter där alla får möjlighet att ta del av det goda boendet.

Per Arbin

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Halmstad

Svar till Hyresgästföreningen, ”Dags för lägre höjningar av hyran”, 16/9.