Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”När placeringarna vände nedåt överlämnade den dåvarande chefen för Svenskt Näringsliv i Halland Mikael Kulanko en hylsnyckelsats till kommunen för att montera ner rankingskylten utmed E6:an.”  Bild: Henrik Williamsson
”När placeringarna vände nedåt överlämnade den dåvarande chefen för Svenskt Näringsliv i Halland Mikael Kulanko en hylsnyckelsats till kommunen för att montera ner rankingskylten utmed E6:an.” Bild: Henrik Williamsson

S i Laholm vill skapa förutsättningar för fler företag

Vi är beredda att ta vårt ansvar för att förbättra förutsättningarna för att öka sysselsättningen och förtagande i vår kommun. Det skriver två ledande socialdemokrater i Laholm.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Arbete är grunden för människors frihet och välfärd. Deltagande i arbetslivet bidrar till såväl personlig utveckling som gemenskap. Människors vilja och förmåga att arbeta är samhällets viktigaste tillgång och alla har rätt och skyldighet att efter förmåga delta i arbetslivet och bidra till samhällets utveckling.

När fler jobbar ökar skatteintäkterna samtidigt som de offentliga utgifterna för inkomsttrygghet minskar. Alla som kan jobba ska jobba, den som saknar arbete ska möta tydliga förväntningar och framför allt goda möjligheter att komma i arbete och egen försörjning. Utbildning med god kvalitet bidrar till att företag kan rekrytera personal och att nya företagare etablerar sig i kommunen.

Fler och växande företag är en förutsättning för att skapa arbetstillfällen. Det ska därför vara attraktivt och enkelt att starta och driva företag i Laholm och företagen i Laholm ska ges goda förutsättningar för att växa och utvecklas. Kommunen kan skapa förutsättningar genom bland annat tillgång till bygglovsklar mark, lokaler och bostäder, men också bra utbildning, barnomsorg och annan samhällsservice. Tillståndsgivning och hantering av bygglov och planärenden måste vara effektiv. De långa handläggningstiderna för bygglov och planärende måste minska dramatiskt.

Det är viktigt med en väl fungerande samverkan mellan näringsliv, kommun, myndigheter och utbildningssamordnare. Laholms kommun ska erbjuda enkel, snabb och kundfokuserad information och myndighetsutövning som möter de nya och befintliga företagens behov. Kommunen ska erbjuda digitala tjänster som underlättar vardagen för företag. Ett bra och kraftfullt exempel är den nya digitala tjänsten för bygglovshantering. Kommunen ska förenkla, tillgängliggöra och samordna rådgivning, tillsyn och information för våra företagare.

Vi vill öka sysselsättningen i kommunen genom att:

• Säkerställa tillgång till detaljplanerad och bygglovsklar mark för näringslivets expansion och nyetablering.

• Förenkla och förstärka kommunens processer för mark och exploatering.

• Göra det lätt att starta och utveckla företag i Laholm

• Vi ska ha ett serviceinriktat myndighetsutövande, det ska vara lätt att göra rätt.

• Visa ett nära och starkt engagemang och dialog för ett bättre företagsklimat bland den yttersta politiska ledningen, hos kommunchefen och hos förvaltningschefer.

• Erbjuda en positiv och lösningsinriktad attityd som genomsyrar hela kommunorganisationen med en genuin vilja att förstå de företagare man möter.

• Öka näringslivets delaktighet i skolan och bedriva yrkesutbildning parallellt med SFI.

• Alltid ge ett gott och intresserat bemötande.

Med dessa utgångspunkter tror vi att företagande och sysselsättning kan öka de närmaste åren och att vi kan klättra i företagsrankningen. Vår kommun har varit bland de tio bästa i landet. Vid ett tillfälle lyckades kommunen nå plats nummer sex av landets kommuner i Svenskt Näringslivs kommunranking.

När placeringarna vände nedåt överlämnade den dåvarande chefen för Svenskt Näringsliv i Halland Mikael Kulanko en hylsnyckelsats till kommunen för att montera ner rankingskylten utmed E6:an. Verktygen finns kvar i kommunen och nu ska vi använda dem till att montera upp skylten på nytt när vi blir den vassaste företagskommunen i Halland eller varför inte bli den vassaste företagskommunen i Sverige.

Men detta kräver en stark och inbjudande politisk ledning och vilja att leverera. Vi är beredda att ta vårt ansvar för att förbättra förutsättningarna för att öka sysselsättningen och förtagande i vår kommun. Är övriga politiska partier beredda att öka ambitionsnivån för näringsliv och arbete så att Laholm på nytt kan inta en tätposition av landets kommuner?

Kjell Henriksson (S)

oppositionsråd

Ove Bengtsson (S)

samhällsbyggnadsnämndens 2 vice ordförande

Socialdemokraterna i Laholm