Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är lätt att glömma att dra ner markisen, inte minst när man lämnar ett rum som inte är solbelyst för tillfället, men som blir det efter ett tag. Då kan det vara för sent. Allra bäst är automatiska solskydd, som sköter sig själva.” Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
”Det är lätt att glömma att dra ner markisen, inte minst när man lämnar ett rum som inte är solbelyst för tillfället, men som blir det efter ett tag. Då kan det vara för sent. Allra bäst är automatiska solskydd, som sköter sig själva.” Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Så kan Hallands kommuner skydda äldre vid värmeböljor

I Halland bor runt 3 000 personer på äldre- eller korttidsboende, personer som är särskilt utsatta för höga temperaturer. För att rädda liv i sommar bör kommuner förebygga alltför varmt inomhusklimat, exempelvis genom energi- och kostnadseffektiva lösningar som solavskärmning, skriver Margareta Bergetun, vd för branschorganisationen Svenska Solskyddsförbundet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Sommaren 2018 dog upp mot 700 personer som en direkt följd av värmeböljan, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu varnar bland andra SMHI för ännu en sommar med rekordtemperaturer.

I Halland bor ungefär 3 000 personer i någon form av äldre- eller korttidsboende. Äldre på dessa boenden ofta mycket begränsade möjligheter att undkomma värmen. Deras hälsa är i hög grad beroende av att kommuner och andra huvudmän får ner inomhustemperaturerna. Med rätt åtgärder kan vi slippa en repris av 2018, då kommuner desperat fick söka efter fläktar bland allmänheten.

När det blir för varmt eller kallt använder vi i dag onödigt mycket energi för att skapa ett sunt inomhusklimat, trots att det finns miljövänliga sätt. Samhället behöver bättre planera för och balansera solens effekter för att kunna skapa hälsosamma och energieffektiva miljöer – både den här sommaren och framtida somrar.

Ofta föreslås lösningar som elektrisk luftkonditionering. Men det är dyrt och späder på klimatkrisen, eftersom det förbrukar mycket energi. Att i stället skydda en fastighet med en passiv lösning som solskydd är betydligt mer effektivt för att begränsa värmeinstrålningen från allra första början, i stället för att försöka kyla ned den varma luften när den väl nått in.

Här kommer fyra tips till både kommuner och anställda på äldreboenden i Halland om hur de kan skydda våra äldre:

• Stoppa värmen på utsidan av huset. Med ett utvändigt solskydd, kan värmeinstrålningen minskas med 80–90 procent. Även en mellanglaspersienn eller ett invändigt solskydd gör stor skillnad.

• Använd dina solskydd. Det är lätt att glömma att dra ner markisen, inte minst när man lämnar ett rum som inte är solbelyst för tillfället, men som blir det efter ett tag. Då kan det vara för sent. Allra bäst är automatiska solskydd, som sköter sig själva.

• Håll fönster och dörrar stängda. När det fläktar lite känner vi oss svalare. Därför är det många som öppnar fönstren när det är varmt ute. Men om det är varmare ute än inne hjälper inte vädring – då får man in den varmare luften, som våra välisolerade hus har svårt att bli av med.

• Nattvädra. Ett bra sätt att hantera en värmebölja är att bara vädra på natten när det är svalt. Måste du vädra på dagen skall du aldrig öppna fönstren på solsidan.

Klimatkrisen, med fler värmeböljor, innebär en hälsofara för många, i synnerhet våra äldre hallänningar. För att säkerställa ett jämlikt omhändertagande och en hälsosam inomhustemperatur även för våra sköraste äldre vill vi uppmana Hallands kommuner och huvudmän att se över klimatanpassningen och solskydden på äldre- och korttidsboenden.

Margareta Bergetun

vd för branschorganisationen Svenska Solskyddsförbundet