Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Låt oss dock komma ihåg varför vi är här. Nedläggning av kärnkraft, framdriven av S och MP, har inneburit att vi inte längre klarar av att föra över tillräckligt med el från norra till södra Sverige.” Bild: Johan Nilsson/TT
”Låt oss dock komma ihåg varför vi är här. Nedläggning av kärnkraft, framdriven av S och MP, har inneburit att vi inte längre klarar av att föra över tillräckligt med el från norra till södra Sverige.” Bild: Johan Nilsson/TT

Sätt tillgänglig kraftvärme i beredskap

För att lösa problemen med höga elpriser behöver vi få till en mer planerbar elproduktion i södra Sverige. Det skriver moderaterna Lars Püss och Mikaela Waltersson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

De senaste dagarna har elpriset i södra Sverige slagit rekord på rekord. Timpris på över 8 kronor per kWh har varit mer regel än undantag. Men det är bara en dyster föraning om vad som väntar i höst och vinter – tack vare S och MP:s usla energipolitik.

Vi är på väg rakt in i en akut elkris. Inte nog med skenande elpriser, Svenska kraftnät har också varnat för en ökad risk för bortkoppling av elen i södra Sverige. Samtidigt som priserna riskerar knäcka hushållen i södra Sverige, beräknas statliga Svenska Kraftnät göra en miljardvinst på nära 80 miljarder. Såhär kan vi bara inte ha det.

Nyligen såg vi regeringens första åtgärd för att skydda svenska hushåll när S presenterade en ny version av Moderaternas förslag om högkostnadsskydd (som vi presenterade för någon vecka sedan).

Låt oss dock komma ihåg varför vi är här. Nedläggning av kärnkraft, framdriven av S och MP, har inneburit att vi inte längre klarar av att föra över tillräckligt med el från norra till södra Sverige. Hade inte Ringhals 1 och 2 lagts ner hade elpriset varit mellan 30 och 50 procent lägre.

När det inte blåser är det indirekt rysk gas som blir prissättande för elen i södra Sverige. Redan nu ser vi skrämmande nivåer och vinterns elpriser riskerar vara på nivåer vi har svårt att föreställa oss. Skillnaderna mellan norr och söder är enorma. Översätt till drivmedel skulle en liter bensin kosta 19 kronor i Norrland och 2 514 kronor i söder. Den orättvisan hade vi aldrig accepterat på drivmedel, men den är fullt verklig idag i elfrågan.

Moderaterna har föreslagit ett stort antal förslag både för att lindra hushållens ekonomiska situation kopplad till elpriserna under vintern, men också för att elsystemet ska fungera bättre. Förslaget om ett högkostnadsskydd med inspiration i den norska modellen, skulle för en vanlig villaägare i södra Sverige innebära en besparing på 6 000 kronor per månad vid ett elpris på fyra kronor per kWh.

Det förslaget har alltså Socialdemokraterna nu gjort till sitt och vill satsa 60 miljarder kronor. Det säger något om vidden på problemet som S har satt svenska elkonsumenter i. Det är svindlande summor. Men vi delar regeringens bedömning att problemet är just så här stort.

Ska staten verkligen betala folks elräkningar? Det intuitiva svaret för en moderat är naturligtvis nej, men när regeringens politik placerat Sverige på randen till den värsta energikrisen på en mansålder behöver vi agera med kraftiga åtgärder.

För att lösa problemen med höga elpriser behöver vi få till en mer planerbar elproduktion i södra Sverige. Vi vill att regeringen beordrar Svenska Kraftnät att sätta all tillgänglig kraftvärme i beredskap, vilket skulle tillgängliggöra mer elproduktion snabbt.

Vi vill avskaffa kraftvärmeskatten och se till att kraftvärmen får bättre förutsättningar att delta på den ordinarie elmarknaden. Det skulle öka utbudet och trycka ner priserna. Därtill vill vi höja avdraget och utöka avdraget för den som vill installera värmepump eller solceller.

Nu använder vi alla krafter för att ge Sverige en regering ledd av Ulf Kristersson med en plan för att återupprätta Sveriges elförsörjning.

Lars Püss (M)

riksdagsledamot

Mikaela Waltersson (M)

regionstyrelsens ordförande