Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Sänk skatten för pensionärer

Vi vill ta ett steg till och sänka skatten med ytterligare 18 miljarder kronor för Sveriges pensionärer, skriver Elisabeth Svantesson (M).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Moderaterna vill sänka skatten för alla pensionärer, och till skillnad från Stefan Löfven vill vi även göra det för dem som får mindre än 17 000 kronor i pension. Vi sänker skatten för personer över 64 mest av partier – och dubbelt så mycket som Socialdemokraterna. Det innebär att med vår politik kommer det inte finnas någon skatteskillnad mellan lön och pension.

Moderaterna är ett parti för de som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Det måste löna sig bättre att gå från bidrag till arbete, men det måste också löna sig att ha arbetat. Det är både rätt och rättvist att Sveriges pensionärer – som har bidragit till att bygga upp landet - får mer pengar kvar i plånboken och det bör inte vara någon skillnad i skatt mellan pension och lön. Därför satsar vi 18 miljarder kronor på att sänka skatten för alla personer över 64 år. Med vårt förslag på sänkt skatt får ett hushåll med två pensionärer cirka 1 000 kronor mer i månaden.

Pensionärer som har jobbat, men har låg pension får inte någon sänkt skatt alls i dag med Socialdemokraternas förslag. Det är orättvist. Vår skattesänkning omfattar istället alla pensionärer, även dem som har en pension som är mindre än 17 000 kronor per månad.

Många pensionärer får inte ekonomin att gå ihop. Därför är det bra att det också finns en politisk överenskommelse om att förstärka grundskyddet i pensionssystemet. Alla ska kunna gå i pension trygga i att den pension man får behålla efter skatt kommer vara tillräcklig.

Vi sänker också skatten för de personer över 64 år som vill arbeta vidare heltid eller deltid. Sverige klarar sig inte utan erfarna medarbetare och för dem som stannar kvar några år extra efter pensionsåldern vill vi göra en särskild skattelättnad. För en den som arbetar vidare heltid som vaktmästare istället för att gå i pension innebär vårt förslag om särskilt skattelättnad 1 250 kronor mer i plånboken per månad.

Under alliansregeringen sänktes skatten för de över 65 år med 16 miljarder kronor. Ingen regering har sänkt skatten mer för svenska pensionärer. Nu vill vi ta ett steg till och sänker skatten med ytterligare 18 miljarder kronor för Sveriges pensionärer. Det är vårt vallöfte till Sveriges pensionärer.

Elisabeth Svantesson (M)

ekonomisk-politisk talesperson