Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Borttagandet av reduktionsplikten kommer leda till att Sverige släpper ut flera miljoner ton det kommande året – en summa som beräknas vara mer än vad vi vanligtvis släpper ut på ett helt år.” Bild: Erik Simander/TT
”Borttagandet av reduktionsplikten kommer leda till att Sverige släpper ut flera miljoner ton det kommande året – en summa som beräknas vara mer än vad vi vanligtvis släpper ut på ett helt år.” Bild: Erik Simander/TT

Sänk bränslepriserna utan att sänka planeten

Genom att ta bort skatten på biodrivmedel och blanda in mer biodrivmedel i bränslet sänks bränslepriserna samtidigt som klimatavtrycket minskar. Det skriver två företrädare från Centerpartiets ungdomsförbund.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Just nu är det många som stannar på bensinstationer runt omkring i landet med en känsla av ångest, på grund av de höga bränslepriserna. Det är väldigt tydligt att något behövs göras för att få ner priserna till en nivå där vanliga människor kan fylla bränsletanken utan att fyllas av ångest.

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna lovade i valet att sänka bränslepriserna med uppemot 10 kronor per liter, men i samband med att budgeten presenterades möttes väljarna endast av en sänkning på 40 öre per liter till en kostnad av sju miljarder kronor, samtidigt som man ger ett hårt slag mot klimatet genom att ta bort reduktionsplikten.

Borttagandet av reduktionsplikten kommer leda till att Sverige släpper ut flera miljoner ton det kommande året – en summa som beräknas vara mer än vad vi vanligtvis släpper ut på ett helt år. Samtidigt säger både Naturvårdsverket och Energimyndigheten att borttagandet av reduktionsplikten kommer leda till att Sverige med allra största sannolikhet kommer att missa våra klimatmål. Regeringen lovade stora sänkningar men levererade endast ören och sänkta klimatambitioner.

Det finns dock ett sätt som vi kan se till att hårt arbetande människor får det ekonomiska pusslet att gå ihop med sänkta bränslepriser, samtidigt som vi tar hand om planeten genom att möjliggöra för fler att göra klimatsmarta val.

Det är genom att helt ta bort skatten på biodrivmedel och blanda in mer biodrivmedel i bränslet. Med en större andel biodrivmedel, som dessutom är skattebefriad, kommer vi få lägre bränslepriser samtidigt som bilar i Sverige kan fortsätta rulla, och det med ett lägre klimatavtryck.

Vi kommer också kunna dra större nytta av restprodukter från svensk skog och lantbruk och därmed vara självförsörjande i större utsträckning på delar av produktionskedjan för att ta fram bränsle.

Om vi ska kunna rädda både planeten och svenska skattebetalares plånböcker räcker det inte att bränslepriserna minskas med bara 40 öre, samtidigt som borttagandet av reduktionsplikten leder till att vi släpper ut ännu mer koldioxid.

Vi måste se till att våga tänka nytt och ta ordentliga tag för att få ordning på både klimatet och bränslepriserna. Det är dags att regeringen inser att det går att sänka bränslepriserna utan att sänka planeten.

Réka Tolnai

förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund

Angeline Eriksson

distriktsordförande Centerpartiets ungdomsförbund Halland