Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"En upprustning av Kulturhuset kunde ge Halmstad ett flaggskepp för eget skapande.”

Riv inte Kulturhuset – fyll det med liv

Det gamla Kulturhuset står redo att transformeras till en mötesplats för en ny tid. Det säger sig självt. Man river inte ett kulturhus. Man fyller det med liv. Det skriver teaterkonsulent Ika Nord.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I Halmstad finns en unik chans att skapa det varje stad med självaktning önskar att man kunde erbjuda sina medborgare: Ett kulturhus att få höra till oavsett ålder eller härkomst.

Ett växthus för människor.

I Folkparken står ett stort och älskat hus med minnen och drömmar. Ett hus där föräldrar, mor- och farföräldrar träffats, dansat och skrattat, där Gösta Ekman den äldre spelat teater och Lill-Babs charmat skjortan av sin publik.

Det är en plats och ett hus som tillhört så många att det tillhör alla.

Rivningshotet mullrar, men möjligheten finns fortfarande att rädda huset för en ny tid, nya invånare och nya minnen.

Det är fullt möjligt. Det ligger i vår hand.

Att skriva, måla, dansa och skapa med händerna och ingå i kreativa sammanhang är djupt terapeutiskt för såväl individ som samhälle. Amatörteater är ett särskilt givande sätt att utveckla sin mänsklighet och ett fantastiskt redskap för integration.

Den förståelse man kan få för sin medmänniska genom att nästan bokstavligen gå i dennes skor kan bli ett vaccin mot intolerans. Det finns dessutom få lika generösa plattformar för möten mellan generationerna. Kultur är en hälsofaktor.

Frågan är inte om vi har råd att ta hand om Kulturhuset, utan om vi har råd att inte göra det?

Najaden har förnäma förutsättningar för musik och konserter i prima ljudmiljö. Men det är inte byggt för att svara mot behoven som dans, teater och nycirkus har.

Teater Halland behövde hyra in ett tross-system à 40 000 kronor för att kunna gästspela. Halmstad behöver en kompletterande scen för dem som saknar kapital.

Det gamla Kulturhuset erbjuder med sina oömma ytor långt fler möjligheter för individer och grupper att förverkliga och utveckla sin potential. Det är stort nog för verkstäder, kontor, undervisningssalar, förråd, kök och dansgolv.

Allt får plats. Alla får plats!

En upprustning av Kulturhuset kunde ge Halmstad ett flaggskepp för eget skapande. Kulturskolan på Najaden har som åldersgräns 19 år, men det mänskliga behovet att uttrycka sig tar inte slut vid en viss ålder.

Vore det inte en god idé att erbjuda förutsättningar som tar till vara den talang som odlats i Kulturskolan och på de estetiska programmen på Sturegymnasiet och dess spetsutbildningar?

De fria studieförbunden, är också i behov av lokaler för sitt utbud av kurser i språk, dans och teater. Deltagande kan ske såväl på plats som distans, streamat och interaktivt.

Det gamla Kulturhuset står redo att transformeras till en mötesplats för en ny tid.

Det säger sig självt. Man river inte ett kulturhus. Man fyller det med liv.

Låt berättelsen om Kulturhuset få ett lyckligt slut.

Kära folkvalda, inled en dialog om Kulturhusets bevarande med studieförbund, aktörer från det fria kulturlivet och Halmstad Folkparks Kulturallians.

Att stoltsera med tre hjärtan i stadsvapnet förpliktigar.

Ika Nord

teaterkonsulent

Hallands Bildningsförbund