Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Då en plastkasse kostar hela 7 kronor kommer många välja att köpa de billigare papperskassarna, men de facto är att papperskassarna har 43 gånger så hög miljöbelastning som plastkassarna.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens klimatpolitik är ineffektiv

Det finns många exempel på regeringens ineffektiva symbolpolitik och det är tydligt att regeringen inte driver en klimatpolitik anpassad efter verkligheten. Det skriver Fredrika Albertsson från Moderata ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Under fjolårets Almedalsvecka sa Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet att en skatt på kemikalier i textilier skulle införas under den nuvarande mandatperioden och den 1 april var utredningen kring frågan färdig. Det är nu tydligare än någonsin att klimatfrågan är för avgörande för att kunna läggas i regeringens händer, först i och med den ineffektiva plastpåseskatten och nu med detta förslag för skatt på textilier.

Det största problemet med en skatt på textiler är att den kommer att drabba klädes- och skobranschen, en bransch som just nu har det svårt under den pågående coronapandemin. Syftet med skatten är att beskatta de kemikalier i kläder som säljs i svenska klädbutiker, men samtidigt slår utredningen fast att 80–90 procent av de kläder som säljs på butiker i Sverige inte innehåller någon av dessa kemikalier.

Med det nuvarande förslaget skulle den nya skatten ligga på 40 kronor per kilo, där företag vars kläder inte innehåller dessa kemikalier skulle tvingas skatta ändå. Även om de får återbetalning i efterhand så är det bara till 95 procent av skattebeloppet.

Skatten på kläder och skor kommer drabba cirka 100 företag hårt med konkurs och cirka 700 arbetstillfällen kommer försvinna. Detta är under den pågående pandemin med höga arbetslöshetssiffror oansvarigt av regering och skulle göra vardagen tuffare för många.

De som skulle drabbas hårdast är de som blir av med sitt jobb och sin inkomst, men även barnfamiljer och de som redan har det svårt att få pengarna att räcka till varje månad. Då priset för nya idrottskläder liksom skor till idrottslektionerna, vinterjackor med mera skulle stiga.

Men skatten på kläder och skor är bara en av många ineffektiva exempel på regeringens klimatpolitik och den senaste som infördes i början av maj var plastpåseskatten. Syftet med plastpåseskatten är att minska konsumtionen av plastpåsar och därmed minska mängd plast som hamnar i naturen, specifikt i våra hav. Men enligt studier från tyska forskare kommer 95 procent av all plast i våra hav från tio flodsystem, varav två i Afrika och åtta i Asien.

Men trots detta står regeringen fast vid att detta gör positiva effekter på klimatet, men verkligheten är den motsatta. Då en plastkasse kostar hela sju kronor kommer många välja att köpa de billigare papperskassarna, men de facto är att papperskassarna har 43 gånger så hög miljöbelastning som plastkassarna.

Det finns många fler exempel på regeringens ineffektiva symbolpolitik och desto fler man räknar upp desto tydligare blir det att regeringen inte driver en klimatpolitik anpassad efter verkligheten. Klimatförändringarna är ett globalt problem, där lösningar och politiken måste handla om att göra förändring på riktigt och inte ägna sig åt symbolpolitik som känns bra i magen.

Regeringen bör i stället lägga fokus på internationella klimatinvesteringar för att kunna påverka till exempel mängden plast i haven, där det faktiskt skulle göra skillnad.

Fredrika Albertsson

distriktsstyrelseledamot Moderata ungdomsförbundet Halland