Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De stödåtgärder som presenterat har förvisso varit välkomna men är otillräckliga. Bild: Kent Skibstad
De stödåtgärder som presenterat har förvisso varit välkomna men är otillräckliga. Bild: Kent Skibstad

Regeringens brist på agerande leder till massarbetslöshet

Totalt i Sverige har över 100 000 människor i besöksnäringen redan förlorat jobbet, varslats eller permitterats. Många av dem är unga eller födda utomlands – människor som annars har svårt att få jobb. Detta skriver Micke Wallin och Elisabeth Haglund.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Regeringens restriktioner och otillräckliga stöd riskerar tusentals jobb i Halland och att många unga hamnar i permanent arbetslöshet, skriver Visita, besöksnäringens branschorganisation.

Under nio månader har regeringen och myndigheterna riktat hårda restriktioner mot besöksnäringen och trots att statistik visar att smittspridningen är i stort sett obefintlig på till exempel restauranger drar man nu åt tumskruvarna ytterligare genom att förbjuda restauranger att ha bord med fler än fyra personer och införa stopp för alkoholförsäljning från klockan 20.

Besöksnäringen delar självklart viljan att bekämpa smittan och under hela pandemin har näringen tagit ett enormt ansvar. Tyvärr har inte regeringen tagit samma ansvar i behandlingen av besöksnäringen. De stödåtgärder som presenterat har förvisso varit välkomna men är otillräckliga. Dessutom behöver företagen vänta så länge på både besked och utbetalningar att många hinner gå under. Det duger inte.

Regeringen behöver inse allvaret i situationen och hur restriktionerna och bristen på adekvata stödåtgärder till besöksnäringen innebär för jobb och företag. Redan har 2466 personer inom besöksnäringen i Halland varslats om uppsägning eller permitterats. Totalt i Sverige har över 100 000 människor i besöksnäringen redan förlorat jobbet, varslats eller permitterats. Många av dem är unga eller födda utomlands – människor som annars har svårt att få jobb. För att minska risken för att ytterligare tusentals jobb försvinner i Halland behövs bättre stödåtgärder och de måste betalas ut omgående.

Riktad ersättning för alkoholstopp. Förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 innebär i praktiken ett näringsförbud för många restauranger under de timmar på dygnet då intäkterna är som störst. Ett stöd som ger 100 procent ersättning för det intäktsbortfall alkoholstoppet leder till måste börja betalas ut omedelbart och riktas till de företag som har serveringstillstånd. Redan från början behöver det vara glasklart att stödet finns kvar så länge begränsningarna finns kvar.

Förbättrat omställningsstöd. Företag som i praktiken inte kunnat ha öppet ska få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta. Maxbeloppet behöver återställas till de presenterade 75 miljoner kronor per månad och företag samt gälla retroaktivt.

Hyresstöd. Företag som av olika anledningar inte omfattas av omställningsstödet, behöver få ett hyresstöd på minst 50 procent av den fasta hyreskostnaden.

Utökat korttidsarbete. Det måste återigen bli möjligt att permittera medarbetare på 80 procent. Dessutom är de extremt långa handläggningstiderna helt oacceptabla. Behovet av likviditet är akut.

Även oförmågan att inom rimlig tid få fram en pandemilag har slagit hårt mot besöksnäringen och inneburit att restriktionerna mot näringen varit oproportionerligt hårda. Nu är det hög tid att regeringen inser vad deras långsamma ageranden ställer till med och att de ger snabba besked om förbättrade och förstärkta stöd.

Elisabeth Haglund

VD Hotel Tylösand AB

Micke Wallin

VD MWM Events AB Foodmarket I Halmstad AB, Hummër Grill & Bar AB