Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Socialdemokraterna vill att Region Halland ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Det är fullt möjligt om ett målmedvetet arbete inleds.” Bild: Annika Karlbom
”Socialdemokraterna vill att Region Halland ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Det är fullt möjligt om ett målmedvetet arbete inleds.” Bild: Annika Karlbom

Rösta på S om du prioriterar sjukvården

Socialdemokraterna vill starta fler vårdcentraler, utveckla vården på landsbygden och förbättra öppettiderna. Det skriver Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) i debattserien Val 2022 Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

För oss socialdemokrater är det självklart – vård ska ges efter behov. Det finns ett brett stöd hos svenska folket för att sjukvården ska vara jämlik och det står även i hälso- och sjukvårdslagen. Plånbokens storlek ska inte avgöra vilken vård man får.

Halland är en region som växer. Socialdemokraterna ser att behovet av att utveckla regionens tre sjukhus för att möta invånarnas behov. I dag leds Region Halland av Moderaterna. Det får ett tydligt avtryck i vilka prioriteringar som görs.

Det moderatledda styret har gång på gång valt att samla pengarna på hög i stället för att använda regeringens statsbidrag till att stärka vården och satsa på fler anställda. Moderaterna har valt att lägga ned vårdcentralsfilialer på landsbygden i stället för att utveckla den nära vården.

Socialdemokraterna vill driva en mer offensiv politik för att utveckla sjukvården. Om Socialdemokraterna får förtroendet att bilda ett majoritetsstyre i Region Halland efter valet kommer tre frågor prioriteras högst.

• Gratis kollektivtrafik för pensionärer över 65 år och unga upp till 19 år. Pensionärerna förtjänar ordning och reda. I olika kommuner i länet gäller olika regler för resande i kollektivtrafiken. Därför är Socialdemokraterna i kommuner och regionen överens om att införa avgiftsfri kollektivtrafik för pensionärer i hela länet. Det gäller under alla tider på dygnet samt resor som går mellan kommunerna. Satsningen gäller även unga upp till 19 år och är en klimatsatsning som samtidigt ökar jämlikheten.

• Personalen måste prioriteras.

De som arbetar i vården har slitit hårt i pandemin och gjort stora insatser för samhället. De förtjänar bättre arbetsvillkor, en bra arbetsmiljö, bra löner och fler kollegor. Heltidsarbete ska vara norm och personalinflytandet över viktiga beslut ska stärkas. Vi vill även öka utbildningsmöjligheterna på arbetstid. Socialdemokraterna vill att Region Halland ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Det är fullt möjligt om ett målmedvetet arbete inleds.

• Öka tillgängligheten till vården och förbättra öppettiderna.

Socialdemokraterna vill starta fler vårdcentraler, utveckla vården på landsbygden och förbättra öppettiderna. Patienterna ska uppleva att det är enkelt att boka tid och få hjälp – inte fastna i telefonköer eller annat krångel. Socialdemokraterna vill även tillföra mer resurser till BUP och vuxenpsykiatrin. Ingen som mår dåligt ska behöva vänta på hjälp.

Region Halland kan bättre. Den 11 september kan du byta styre i Region Halland. Rösta på Socialdemokraterna om du vill ha ett styre som prioriterar sjukvården.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S)

regionråd