Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Prioritera arbetet med jämställdhet

Vi socialdemokrater är övertygade om att politiken såväl lokalt, regionalt som nationellt kan besluta om reformer som bidrar till ökad jämställdhet. Det skriver Krissi Johansson och Malin Karlsson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

När TCO presenterar sitt årliga jämställdhetsindex om hur det står till med jämställdheten i Sverige är det nästan som samhällsandan vaknar ur en prinsessdröm och konstaterar. ”Jaså, det har inte blivit bättre än så!” För trots att Sverige faktiskt tillhör de mest jämställda länderna i världen, så har vi gigantiska utmaningar kvar.

Att männen står för drygt 30 procent av uttaget av dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn och kvinnorna för de resterande 70 procenten är inte jämställt. Men det mest uppseendeväckande i den debatt som nu som oftast uppstår kring den 8 mars, internationella kvinnodagen, är inte detta faktum.

Det är att de mest konservativa krafterna i svensk politik så flagrant använder valfriheten som hävstång för att riva upp jämställdhetsreformer och vrida klockan tillbaka. Det som de då helt glömmer är att det finns ett barn i centrum, en individ som har rätt till båda sina föräldrar. Och barnet kan inte välja, hen får vad familjen erbjuder.

Vi socialdemokrater, tillika S-kvinnor i Halmstad, är övertygade om att politiken såväl lokalt, regionalt som nationellt kan besluta om reformer som bidrar till ökad jämställdhet. Det faktum att vi på senare år faktiskt tagit små kliv mot ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen visar också det. Samtidigt handlar det om attityder, mönster i samhället och arbets- livet och vilka värderingar vi alstrar och omges av.

Fördelningen av föräldraledigheten är en viktig del i ett stort pussel. Fortfarande står kvinnorna för en större del av det obetalda hem- arbetet. Fortfarande har vi en väldigt könsuppdelad arbetsmarknad, där kvinnor återfinns på merparten av jobb i vård och omsorg. Vi har ett arbetsliv med löneskillnader i dag 2019 där kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.06.

I Halland ligger vi i snittet bland de län som får vänta till 2040 innan ett jämställt uttag av föräldrasäkringen uppnås, om ingen större märkbar förändring ändrar utvecklingen. Sett till livsvillkoren i sin helhet är skillnaderna stora mellan män och kvinnor. Kvinnor arbetar i lägre utsträckning än män och skillnaden är större i Halland än i riket, visar rapporten från ”Vaggan till graven”.

Dessutom står kvinnorna för en högre andel sjukdagar och det är också de som jobbar delade pass och har merparten av timanställningarna i vård och omsorg. Här har vår kommun en hemläxa att göra. För att faktiskt bli den attraktiva arbetsgivare som kommunfullmäktige i Halmstad slog fast i höstas, måste också jämställdhetsarbetet prioriteras.

Krissi Johansson (S)

kommunråd

Malin Karlsson (S)

ordförande S-kvinnor Halmstad