Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Politisk karriär premieras vid tillsättningar

Lång och trogen partipolitisk tjänst premieras med karriärvägar som av allt att döma verkar stängda för de som faktiskt sitter på den formella kunskapen. Det skriver två politiker från Medborgerlig samling apropå utnämningen av Jennie Nilsson (S) till landsbygdsminister.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

HP Debatt 24/1. Sverige har fått en regering och politiskt intresserade följde med spänning regeringsförklaringen för att få veta vilka som skulle få ministerposterna. Det bjöds på en del överraskningar varav en var utnämningen av Jennie Nilsson (S) till landsbygdsminister.

I Expressen kan man läsa att ”Jennie Nilsson tidigare var vårdbiträde. Hon har kvar sin anställning på Sjölunda äldreboende i Hylte, men är just nu tjänstledig” (22/1).

Vårdbiträde är en yrkeskategori som inte är verksamhetskritisk men som är väldigt uppskattad där den finns. Vilka kvalifikationer som krävs för att anställas som vårdbiträde avgör arbetsgivaren men ofta räcker nioårig grundskola. Arbetsuppgifterna utgörs av sådant som man inte behöver vara utbildad undersköterska för att bemästra, till exempel städa, fylla på förråd, hjälpa med personlig hygien eller ledsaga på promenader.

Jennie Nilsson kommenterar själv utnämningen som ”hedrande och omtumlande” (Expressen 22/1). Hon ersätter socialdemokraten Sven-Erik Bucht som satt på posten under fyra år. Under den tiden utvecklade och ansvarade han inte bara för Sveriges nationella landsbygdsfrågor utan deltog också i konferenser runt om i Europa tillsammans med övriga EU-länders motsvarande ministrar för att diskutera och utforma framtidens gemensamma jordbrukspolitik.

För att kunna bidra på ett konstruktivt sätt i högre politiska sammanhang krävs goda kunskaper åtminstone i EU:s jordbrukspolitiska system, villkoren för global exportindustri och inhemsk livsmedels- och skogsindustri och dess betydelse för beredskapsfrågor i en alltmer osäker säkerhetspolitisk situation.

Jennie Nilsson har utöver vårdbiträdesjobbet varit kommunstyrelsens ordförande Hylte och sitter sedan 2006 i riksdagen. Där har hon varit ordförande och gruppledare i näringsutskottet och vice ordförande i skatteutskottet. Sannolikt besitter hon goda ledaregenskaper men utöver det står inte mycket att finna.

Vi har vant oss vid att politiker får ordförande- chefs- och ministerposter utan att egentligen besitta någon reell sakkunskap förvärvad utanför politiken. Lång och trogen partipolitisk tjänst, ofta med start redan i ungdomsförbunden, premieras med karriärvägar som av allt att döma verkar stängda för de som faktiskt sitter på den formella kunskapen, akademiskt eller reellt förvärvad.

Är det orimligt att förvänta sig att en person med något fler formella eller praktiska meriter skulle sättas på landsbygdsministerposten? Eller är lång förvärvad kunskap om socialdemokratins inre liv och förvecklingar mer meriterande?

Vi lär inte få veta men en utvärdering i nästa riksdagsval kan ge en fingervisning.

Anna Jung

regionalpolitisk talesperson, Medborgerlig samling

Carolin Nielsen

sjukvårdspolitisk talesperson, Medborgerlig samling