Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Polisen behöver fortsätta byggas ut så att Sverige på sikt når det europeiska snittet. Det innebär 5 000 nya poliser till 2024 och ytterligare minst 5 000 poliser till 2029.” Bild: Adam Ihse/TT
”Polisen behöver fortsätta byggas ut så att Sverige på sikt når det europeiska snittet. Det innebär 5 000 nya poliser till 2024 och ytterligare minst 5 000 poliser till 2029.” Bild: Adam Ihse/TT

Polisattacker hotar allas vår frihet

Det ökade våldet mot polis, räddningstjänst och vården måste mötas med samhällets fulla kraft. Det skriver liberalerna Johan Pehrson och Bengt Eliasson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

En polisman har skjutits till döds i Göteborg. Sorgen och ilskan är stor. Alla skötsamma människors tankar är med polismannens familj, nära och kära samt alla hans kollegor. Precis som de går till andra oskyldiga offer för det dödliga våldet i Sverige. Detta är ett angrepp på hela rättssamhället – grundfundamentet för vår frihet.

Polisen är första linjen i rättsstaten. Deras viktiga arbete handlar om att förebygga, hindra och bekämpa brott. Om de inte kan upprätthålla ordningen i alla delar av Sverige så ersätts rättsstaten av gängkriminella eller extremister som istället utövar makten över människor.

Ett 60-tal områden har identifierats där det finns påtagliga problem med kriminella nätverk och det finns 22 särskilt utsatta områden där kriminella grupper men också religiösa fundamentalister upprättat egna maktstrukturer.

Tidigare i år konstaterade Brottsförebyggande rådet att Sverige gått från en låg nivå av skjutvapenvåld till ett av de länder med den värsta nivån. Det räcker inte att konstatera att våldet, skjutningarna och sprängningarna är oacceptabla. Det krävs omfattande politisk handling. Samhället måste återta kontrollen över de otrygga stadsdelarna.

Liberalerna arbetar därför för:

• Fler poliser.

Polisen behöver fortsätta byggas ut så att Sverige på sikt når det europeiska snittet. Det innebär 5 000 nya poliser till 2024 och ytterligare minst 5 000 poliser till 2029.

• Skärpa straffen för livsstilskriminella.

Skärp straffen för livsstilskriminella i gängkriminalitet.

• Bättre verktyg.

Polisen måste få effektiva verktyg att agera i svåra situationer, som när poliser möter aggressiva folksamlingar, eller för att knäcka gängens kommunikationskanaler såsom i andra EU-länder.

• Stoppa rekryteringen av unga.

Unga i farozonen måste fångas upp med sociala insatser där skola, socialtjänst och polis samverkar sömlöst. Straffen för dem som rekryterar unga till kriminalitet måste skärpas och gränsen för hur länge man kan dömas till sluten ungdomsvård måste öka.

• Ta ifrån kriminella pengarna för att bryta gängens maktposition i stadsdelar.

Rättsväsendet måste få bättre möjligheter att beslagta tillgångar från gängkriminella

Det ökade våldet mot polis, räddningstjänst och vården måste mötas med samhällets fulla kraft. De som hotar, våldför sig på och saboterar för dem som utgör vårt samhälles yttersta skyddsnät ska mötas av kraftfulla konsekvenser med lång tid av rehabilitering inom kriminalvården.

Johan Pehrson (L)

rättspolitisk talesperson

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot