Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Camilla Hedberg och Christina Löwenström.

Plåster på såren – även för mörkhyade

Nu ska fler människor kunna sätta plåster på såren i rätt hudnyans.

Efter jättedebatten om att "hudfärgade" plåster enbart finns i beige, det vill säga ljushyade personer, drar göteborgska Christina Löwenström och hennes kollega Camilla Hedberg igång ett bolag som återförsäljare för plåster även för mörkhyade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det började med att hon delade ett debattinlägg på Facebook om att det bara finns plåster för ljushyade. Hon är själv mörkhyad och tycker att det är märkligt att det inte finns fler nyanser att välja på, i ett samhälle där det finns 1 000 nyanser av ljusa eller röda hårfärgningsmedel att välja på.

- Reaktionerna på mitt Facebookinlägg blev helt otroliga. Massor av människor blev upprörda, politiker och alla möjliga som inte tyckte att detta var ett problem. Gemensamt för dem var att de är vita. Då blev jag förbannad, eftersom detta inte längre handlade om plåster, utan vad som är normen vad som är "normalt" och vem som har rätten att bli synliggjord i samhället, säger Christina Löwenström.

Så hon började göra research och hittade ett amerikanskt företag som producerar plåster för mörkhyade.

- Det startades av en vit man som adopterade en svart pojke och upptäckte att massor av produkter var anpassade för honom, men inte hans son. Och när vi bestämde oss för att börja sälja plåster för mörkhyade har vi fått massor av respons från bland annat adopterade, säger hon.

Först ut med att sälja plåster även för mörkhyade blir Apotea.

- Men vi vänder oss till landsting, andra apotek och även fotbollslag. Vi hade tänkt sätta upp en webbbutik där vi också skulle kunna sälja andra produkter anpassade för mörkhyade, men vi har inte riktigt hunnit med ännu för det har gått så snabbt och varit ett sådant tryck, säger Christina Löwenström.