Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Personlig assistans måste få vara statlig

Flera kommuner runt om i vårt land planerar nu att bygga barnboende, vilket påminner om gamla tider när föräldrar råddes att lämna bort sina barn. Det skriver Maria Norrman från RBU Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 8/9. Våra hjärtan blöder och vi är arga så det blixtrar, när vi om och om igen möts av förtvivlade föräldrar, som kämpar för sina barns och ungdomars rätt till assistans. Föräldrar som får rådet att lämna bort sitt barn till ett boende. Ja, du läste rätt! Lämna bort sitt barn till ett boende. Flera kommuner runt om i vårt land planerar nu att bygga just barnboende.

Det minner om gamla tider. När föräldrar råddes att lämna bort sina barn med funktionsnedsättning, glömma barnet och skaffa ett nytt. Frågan är hur många politiker som vill skriva in sig i framtidens historieböcker, som de politiker som valde att gömma barn på institution, År 2018?! För det är just politikernas val, inte föräldrarnas. De har inget val. De har kämpat tills de absolut inte orkar mer, då samhället svikit och stödet uteblivit.

Som det inte vore nog, utlovade Socialdemokraterna två veckor innan valet en extra veckas betald ledighet per år för föräldrarna vid barnens skollov, till en kostnad av 5,4 miljarder kronor.

Stefan Löven påpekar att många föräldrar inte kan ta med sig sina barn till jobbet under loven. Jag kan då upplysa dig Stefan Löven, om att föräldrar till barn och ungdomar med funktionsnedsättning, som förlorat eller inte beviljats assistans inte kan gå till jobbet, för de har ingen som kan ta hand om deras barn.

Sedan regeringen tillträdde har drygt 1 600 förlorat sin personliga assistans, men tidigare regering kan inte heller svära sig fri, då allt färre beviljats personlig assistans under de senaste tio åren. Nu landar ansvaret ofta på kommunerna, vilket är helt vansinnigt. Personlig assistans måste få vara statlig, för att undvika att hjälpen du får beror på i vilken kommun du bor.

Debatten om den personliga assistansen har väl inte undgått många och det syns också i den färska opinionsundersökning Novus gjort på RBU:s uppdrag. 92 procent av de tillfrågade har svarat att de tycker att barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska stöttas på ett sådant sätt att de kan växa upp i sina familjer.

Det visar på en klokskap hos de tillfrågade. Att barn med funktionsnedsättning har rätt att växa upp i sina familjer precis som vilket barn som helst. Det visar också att man tycker att föräldrar har rätt att vara just föräldrar och få fungera som en familj. Denna klokskap hoppas vi kan smitta av sig på våra politiker.

Nu är det snart val och det är upp till bevis. Vill ni skriva historia genom att skapa institutioner för barn eller genom att återupprätta intentionen med LSS och personlig assistans?

Maria Norrman

ordförande RBU Halland

för RBU Hallands styrelse