Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”I exempelvis Region Skåne har ett stort antal biomedicinska analytiker valt att lämna regionen som arbetsgivare och Vårdförbundets bild är det beror på regionens svaga löneutveckling och på bristande arbetsmiljö med ny utrustning som inte fungerat optimalt.” Bild: Johan Nilsson/TT
”I exempelvis Region Skåne har ett stort antal biomedicinska analytiker valt att lämna regionen som arbetsgivare och Vårdförbundets bild är det beror på regionens svaga löneutveckling och på bristande arbetsmiljö med ny utrustning som inte fungerat optimalt.” Bild: Johan Nilsson/TT

Pandemin visar att Region Halland behöver satsa strategiskt på test och analys

Det som händer nu är att helt andra aktörer börjar konkurrera med regionerna om biomedicinska analytiker. Det skriver Margot Kamruddin från Vårdförbundet Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den 15 april är det biomedicinska analytikerdagen, vilket firas av vårdpersonal världen över. Under pandemin har denna yrkesgrupp arbetat under mycket hård press med hundratusentals covidtester i veckan för att förse vården med test och analys-kapacitet i kampen mot covid-19.

Det har inneburit mängder av övertidstimmar, förflyttningar mellan avdelningar och etisk stress över de prover som inte kunnat prioriteras i kampen mot pandemin.

Pandemin satte nämligen regionernas brist på biomedicinska analytiker i obarmhärtig blixtbelysning. Sveriges kapacitet för att testa och analysera prover för covid-19 slog i taket i samtliga regioner, prover fick skickas utomlands och det hela följdes av en intensiv debatt om hur situationen skulle lösas och var ansvaret låg.

Det blev glasklart hur viktigt det är med legitimerad personal som kan göra kvalificerad analys – inte bara av covid-prover utan också av alla dessa livsavgörande provsvar för cancer, infektioner med mera som levereras dagligen till landets patienter.

För grundproblemet handlar inte om brist på lokaler, instrument, utrustning eller reagenser utan om att det saknas personal – med rätt kompetens. Det behövs tusentals fler legitimerade biomedicinska analytiker till landets laboratorier och 18 av 21 regioner rapporterar brist på yrkesgruppen enligt Socialstyrelsen.

Officiell statistik från databasen Kolada visar en oroande utveckling vad gäller Sveriges testkapacitet för covid-19: De senaste tio åren har antalet biomedicinska analytiker i regionerna minskat med 2,3 procent, eller 131 årsarbetare. Och vad värre är, såhär i pandemins spår riskerar regioner snarare att tappa biomedicinska analytiker.

I exempelvis Region Skåne har ett stort antal biomedicinska analytiker valt att lämna regionen som arbetsgivare och Vårdförbundets bild är det beror på regionens svaga löneutveckling och på bristande arbetsmiljö med ny utrustning som inte fungerat optimalt.

Låt det bli en varning för oss i Region Halland vad som händer om man misslyckas att behålla attraktiv testkompetens: de rekryteras till andra regioner och privata företag som erbjuder högre löner och en sund arbetsmiljö.

För det som händer nu är att helt andra aktörer börjar konkurrera med regionerna om biomedicinska analytiker. Detta är en legitimerad högskoleutbildad yrkesgrupp som kommer att bli allt mer eftertraktade i läkemedelsindustrin, på myndigheter, inom djursjukvård och inte minst i den växande gruppen av privata företag som gör ”livsstils-testning” eller agerar underleverantörer till regioner.

Det är klart att biomedicinska analytiker med erfarenhet då väljer att lämna regionerna, när andra arbetsgivare erbjuder både bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.

Hälso- och sjukvården och tekniken utvecklas hela tiden och medarbetarna förväntar sig kunna utvecklas under hela arbetslivet. Det behövs fler karriärvägar, fler möjligheter till fördjupning, och inte minst: en konkurrenskraftig löneutveckling.

Regionerna måste vara attraktiva arbetsgivare för att motivera att fler vill söka sig till yrket som biomedicinsk analytiker och stanna inom regionerna i den offentliga vården, där de behövs mer än någonsin. När vi är ute på andra sidan coronakrisen vill Vårdförbundet se en nationellt reglerad specialistutbildning och att biomedicinska analytiker får möjligheten att specialisera sig inom specifika områden.

Till dess väljer vi att uppmärksamma Sveriges alla biomedicinska analytiker på deras dag – tack för att ni finns!

Margot Kamruddin

ordförande Vårdförbundet avdelning Halland