Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Många bolag fick ekonomiska problem, eftersom de skulle betala tillbaka pengarna till resenärerna, samtidigt som den återbetalning researrangörerna i sin tur väntade på från flygbolag och hotellkedjor dröjde eller kanske rentav uteblev.” Bild: Ole Berg-Rusten
”Många bolag fick ekonomiska problem, eftersom de skulle betala tillbaka pengarna till resenärerna, samtidigt som den återbetalning researrangörerna i sin tur väntade på från flygbolag och hotellkedjor dröjde eller kanske rentav uteblev.” Bild: Ole Berg-Rusten

Ola Johansson (C), vill du arbeta med oss?

Redan i april föreslog vi moderater att regeringen skulle titta på att införa en resegarantifond. Sedan dess har tiden gått, men regeringen har fortfarande inte agerat. Det skriver två moderata riksdagsledamöter.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Ägarna till researrangören Solresor meddelar att de gått i konkurs. Eftersom ägarna till bolaget är danska får resenärerna lyckligtvis pengarna tillbaka från Danmarks resegarantifond, men någon motsvarande fond finns fortfarande inte i Sverige.

Därmed riskerar hundratusentals resenärer att förlora hela sin reskassa. Redan i april tog vi moderater initiativ till en fond, men regeringen har fortfarande inte agerat. Hur många researrangörer måste gå i konkurs för att regeringen ska förstå allvaret?

Många av de hundratusentals svenska resenärer, som fått sin resa inställd på grund av covid-19, väntar fortfarande på att få nära 700 miljoner kronor återbetalt. Många hade länge sparat pengar för att kunna ta med familjen på en drömresa. Nu riskerar de att förlora hela reskassan, på grund av en lucka i lagstiftningen.

I dag finns lagstiftning som ska skydda resenärer som bokar paketresor, exempelvis flyg och boende. Om en resa ställs in, till exempel för att UD avråder, har resenären rätt att få pengarna tillbaka. Detsamma gäller om bolaget går i konkurs, då en statlig garanti ersätter resenären.

Men om resan ställs in och företaget går i konkurs, innan du fått din ersättning, så riskerar du som resenär att gå miste om hela reskassan.

När covid-19 lamslog världen fick hela resebranschen i praktiken näringsförbud. De som hade bokat resor hade rätt att få sina pengar tillbaka inom två veckor, vilket skapade ett stort tryck på resebolagen.

Många bolag fick ekonomiska problem, eftersom de skulle betala tillbaka pengarna till resenärerna, samtidigt som den återbetalning researrangörerna i sin tur väntade på från flygbolag och hotellkedjor dröjde eller kanske rentav uteblev.

Redan i april föreslog vi moderater att regeringen skulle titta på att införa en resegarantifond, enligt inspiration från Danmark och förslag från researrangörernas branschorganisation.

Tanken är att den på sikt ska vara självfinansierad, eftersom några kronor i avgift skulle läggas på varje framtida biljett. Tyvärr röstade Ola Johansson (C), riksdagsledamot från Halland och gruppledare för Centerpartiet i civilutskottet, nej till vårt förslag.

Sedan dess har tiden gått, men regeringen har fortfarande inte agerat. Därför kallade vi återigen ansvarig minister Lena Micko (S) till riksdagen för att höra hur regeringen arbetar med frågan.

Svaret? Den är fortfarande under beredning. I stället hänvisar regeringen till att det finns information på nätet som förklarar för resenärerna vad som gäller.

Vi frågar därför Johansson (C): Är du beredd att arbeta tillsammans med oss i civilutskottet för att förbättra konsumentskyddet för dem som köper resor, eller är du nöjd med dagens lagstiftning, som orsakar stora problem för både näringsidkare och resenärer?

Josefin Malmqvist (M)

riksdagsledamot och gruppledare i civilutskottet

Ulrika Jörgensen (M)

riksdagsledamot från Halland