Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Så när vi nu uppmärksammar Världssjöfartens dag borde vi reflektera en stund över den stora betydelse som sjöfarten har för oss alla." Bild: Roger Larsson

Ny färjelinje innebär stora möjligheter

Sjöfarten har en stor betydelse, inte minst för oss i Sverige med vår öppna ekonomi och exportberoende. Det skriver Ann-Charlott Mankell (M), ordförande för Hallands Hamnar Halmstad AB, med anledning av Världssjöfartens dag.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den 26 september är det ”Världssjöfartens dag”. En temadag som uppmärksammas världen över på initiativ av FN:s sjöfartsorgan IMO (International Maritime Organisation). I år dessutom glädjande nog med speciell uppmärksamhet på att stärka kvinnor inom sjöfarten.

Temadagen ger oss ett årligt tillfälle att reflektera över sjöfart och därmed handel och dess betydelse. För stor betydelse har den – inte minst för oss i Sverige med vår öppna ekonomi och exportberoende. Ett föga känt faktum är att mer än 90 procent av Sveriges handel går via sjöfart och därmed över en hamn.

Frågan är speciellt aktuell denna höst då vi med oro väntar vad som ska komma ut av det skarpa datumet 31 oktober då kanske Storbritannien kraschar ut ur EU.

Exakt vilka hot detta kan medföra för handel och sjöfart återstår att se, men oro inger det onekligen. Tullar och ändrade flöden får konsekvenser för sjöfarten.

Om oklarhet gäller avseende Brexit så är läget desto klarare i Hallands Hamnar och Halmstad. Här står vi inför stora saker denna vinter. Detta då vi kan hälsa Stena Line åter välkomna till hamnen. Det är mycket glädjande för hamnen och Halmstadborna att rederiet återupptar sin färjetrafik till Grenå den 1 februari – efter lite drygt 20 års bortavaro.

Dessa månader pågår intensivt förberedelsearbete i hamnen. Kajen där färjan ska lägga till förlängs för framtida behov, en ny färjeramp byggs och en rad andra åtgärder vidtas för att säkra ett smidigt logistiskt flöde i hamnen. Investeringarna för projektet uppgår till cirka 160 miljoner kronor.

För hamnen innebär den återupptagna färjetrafiken nya viktiga godsflöden men inte minst en viktig passagerartrafik mellan Halmstad och Grenå – och därmed också närheten till Danmarks näst största stad, miljonstaden Århus. En fantastisk möjlighet för hela regionen!

Så när vi nu uppmärksammar Världssjöfartens dag borde vi reflektera en stund över den stora betydelse som sjöfarten har för oss alla; såväl i ett lokalt, nationellt som internationellt perspektiv.

Ann-Charlott Mankell (M)

ordförande Hallands Hamnar Halmstad AB