Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Promenadstråket längs båda sidor av Nissan blir sammanlagt åtta kilometer och samtliga kilometer ska alltså nu få belysning.” Bild: Jari Välitalo
”Promenadstråket längs båda sidor av Nissan blir sammanlagt åtta kilometer och samtliga kilometer ska alltså nu få belysning.” Bild: Jari Välitalo

Nu utvecklar vi Kulturstråk Nissan

Tack vare att vår budget gick igenom ser vi nu fram emot att gå vidare med Kulturstråk Nissan. Det skriver fyra socialdemokrater.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Nissan är en av Halmstads vackraste tillgångar och något vi ska vara stolta över. För oss socialdemokrater är det viktigt att det är en plats som är tillgänglig för alla Halmstadbor och som vi använder på ett värdigt sätt.

I dag ser vi att Nissan tyvärr snarare delar vår stad i stället för att förena den. I den socialdemokratiska budgeten för 2021 har vi gett i uppdrag att förändra just detta.

Tack vare att vår budget gick igenom ser vi nu fram emot att gå vidare med Kulturstråk Nissan. Från småbåtshamnen i söder till Slottsmöllan i norr ska stråket nu smyckas med kultur och mer levande inslag. Det är ett förslag som Socialdemokraterna har drivit länge och som nu äntligen ska bli verklighet.

Redan 2016 samlade kommunen in synpunkter och idéer från Halmstadbor och besökare om hur de skulle vilja utveckla området kring Nissan. De insamlade åsikterna ledde fram till ett gäng åtgärdsförslag som framför allt fokuserar på att göra promenadstråket mer tillgängligt och levande.

I anslutning till Nissan finns flera kulturella institutioner som vi vill göra till en tydlig del av kulturstråket. Stadsbiblioteket, Halmstad Teater, Nolltrefem-huset, Kulturhuset Najaden och Hallands Konstmuseum ska alla vara naturliga hållplatser för den som vill strosa längst Nissan. Dessa vill vi inkludera och ta tillvara på i vidare utformning av kulturstråket.

I det uppdrag som Socialdemokraterna har skrivit är det beslutat att första åtgärden ska vara att belysa hela sträckan. I dag är bara delar av stråket upplyst, vilket minskar möjligheten för många att utnyttja det.

Promenadstråket längs båda sidor av Nissan blir sammanlagt åtta kilometer och samtliga kilometer ska alltså nu få belysning. Det är en grundförutsättning för att öka både tillgängligheten och tryggheten. Kulturstråk Nissan ska vara ett inbjudande stråk för allmänheten att vistas på, promenera längs och mötas på.

I budgeten har vi avsatt pengar för att göra centrum mer levande igen och det är planerat för stora cityinvesteringar de kommande åren. Vi vill skapa en attraktiv stadskärna som alla kommuninvånare ska kunna känna stolthet över.

Bland annat gör vi en stor investering på 30 miljoner kronor på Lilla torg, vilket kommer innebära betydande förändringar av platsen redan 2022. Vi har också gett i uppdrag att genomföra en stor utredning för att se över hur Stora torg ska bli en mer levande plats.

Därtill har en utredning om Bastionen och Norre katts park blivit klar och vi har nu en plan för hur det ska genomföras. I all centrumplanering vill vi utgå från att vända staden mot Nissan. När centrum förändras ska Nissan vara en naturlig och viktig del i utvecklingen.

Att integrera kulturen i samhällsbyggandet är ett spännande grepp som vi hoppas ska utvecklas och användas till olika delar av vår stadsplanering. För oss socialdemokrater är det viktigt att kulturen görs tillgänglig och fri för så många som möjligt att ta del av. Kultur ska finnas i vår vardag och omgivning på ett enkelt och naturligt sätt. Den ska aldrig vara svårt att ta del av och den ska inte bara vara för vissa grupper.

På måndag är det promenadens dag. Passa på att njuta av det fantastiska promenadstråk som Nissan har att erbjuda. Så kan vi samtidigt se fram emot att det snart kommer att fyllas av mer belysning och smyckas med mer kultur.

För en mer levande och tillgänglig plats för alla i Halmstad.

Krissi Johansson (S)

Stefan Pålsson (S)

Eva-Marie Paulsson (S)

Micael Nilsson (S)