Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Centerkvinnorna föreslår också att regionen tar initiativ till ett regionalt kvinnohus som samlar polis, socialtjänst och vård under samma tak.” Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Centerkvinnorna föreslår också att regionen tar initiativ till ett regionalt kvinnohus som samlar polis, socialtjänst och vård under samma tak.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nu måste ord bli till handling – stoppa mäns våld

Centerkvinnorna vill att kompetensen för att upptäcka våld höjs inom alla verksamheter som möter våldsutsatta. Därför föreslår vi att Halmstads kommun säkerställer att utbildning för personalen genomförs. Det skriver tre företrädare för Centerkvinnorna.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Centerkvinnorna jobbar varje dag för ett fritt och jämställt samhälle. I ett sådant samhälle är mäns våld mot kvinnor historia, på riktigt.

Så ser verkligheten inte ut i dag, därför välkomnar Hallands Centerkvinnor och Holm Centerkvinnor det ökade engagemanget för frågorna som vi har sett i riksdagen de senaste veckorna.

Varje kvinna som mördas är ett stort misslyckande för samhället, och tyvärr dröjer de stora besluten och insatserna för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Regeringen har lagt fram ett 34-punktsprogram för att stoppa gängkriminaliteten, men ett lika gediget arbete har inte vigts åt att säkra kvinnors trygghet i sina egna hem.

Därför har Centerkvinnorna tagit fram ett 43-punktsprogram med konkreta förslag på åtgärder för att bekämpa och förebygga det våld som sker i nära relation.

Regioner och kommuner har ett stort ansvar, framför allt när det gäller att upptäcka och förebygga våld. Socialnämnderna i Sverige kommer att få ett utökat ansvar i att rikta tidigt stöd till våldsamma förövare, med syfte att få deras beteende att upphöra.

Nu måste kommunerna höja rösten för att uppdraget ska förtydligas och att verktyg och stöd ska finnas för att genomföra detta arbete på bästa sätt. Det är också kommunens ansvar att säkerställa skyddet för våldsutsatta kvinnor.

På regionnivå handlar det till exempel om att säkerställa sekretessen i journaler. Digitala tjänster är till stor hjälp för många, men för kvinnor som lever i en kontrollerad tillvaro är det ett sätt för hennes förövare att nå känsliga uppgifter.

Samtidigt är det viktigt att skador och kontakter journalförs. Detta är också viktigt för ungdomar som lever under hedersrelaterat förtryck. Därför måste en garanterad sekretess säkerställas och regionerna måste göra en gemensam ansträngning i att leda det arbetet.

Centerkvinnorna vill att kompetensen för att upptäcka våld höjs inom alla verksamheter som möter våldsutsatta. Det handlar om skolor och förskolor, hälso- och sjukvården, socialtjänst och äldreomsorg etcetera. Därför föreslår vi att Halmstads kommun säkerställer att utbildning för personalen genomförs.

Många våldsutsatta kommer i kontakt med vården när de söker vård för skador, men även i andra ärenden. När vårdpersonal har utbildats i att ställa frågor om våld har det gett resultat. Därför måste Region Halland fortsätta utbilda vårdpersonal i att fråga om våld, för att öka möjligheten att upptäcka förekomsten av våld i nära relation.

Centerkvinnorna föreslår också att regionen tar initiativ till ett regionalt kvinnohus som samlar polis, socialtjänst och vård under samma tak.

2021 kommer inte gå till historien som året då kvinnor kunde leva befriade från våld i sina relationer, och då de kunde lämna sina relationer på ett tryggt sätt.

Men med politisk handlingskraft kan vi se till att det blir så i framtiden. Vi har den kraften – nu är det nog!

Sofia Jarl

förbundsordförande Centerkvinnorna

Jenny Håkansson

ordförande Hallands Centerkvinnor

Annika Johansson Sävborg

ordförande Holm Centerkvinnor