Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det som gör störst skillnad i slutändan är att lärare har rätt förutsättningar att göra sitt jobb.” Bild: Jonas Ekströmer/TT
”Det som gör störst skillnad i slutändan är att lärare har rätt förutsättningar att göra sitt jobb.” Bild: Jonas Ekströmer/TT

Nedskärningar kommer att lamslå skolan

Om alla barn i Halmstad ska ges den utbildning de har rätt till, krävs en budget som satsar på skolan i stället för att lamslå den med enorma nedskärningskrav. Det skriver vänsterpartisterna Daniel Nilsson Brodén och Cleo Latifa Khaldi.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den stora skolsegregationen i Halmstad har nyligen uppmärksammats av Hallandsposten. Bara 6 av 10 ges förutsättningar att nå gymnasiebehörighet på Östergårdsskolan och Klaraskolan samtidigt som 9 av 10 får förutsättningarna på Stenstorpsskolan, Gullbrandsorpsskolan och Söndrumsskolan.

Vi håller med den högst ansvariga skolpolitikern i Halmstad, Lovisa Aldrin (L), om att det är ett misslyckande.

Barn- och ungdomsnämnden har lagt större fokus än någonsin på att minska skolsegregationen det senaste året. Det är bra att nämnden tydligt prioriterar en mer likvärdig skola i kommunen.

Skillnaden mellan Vänsterpartiet och Lovisa Aldrin är att hon står bakom en budget och plan för 2020-2025 som innehåller en total nedskärning på 421 miljoner kronor (!) på våra barns skolgång. En ”liten” nedskärning 2020 på 13 miljoner kronor, som drastiskt ökar till 43,4 miljoner 2021. År 2025 är planen att nedskärningen ska vara hisnande 158 600 000 kronor!

Det finns saker som kan göras för att minska skolsegregationen utan att det nödvändigtvis behöver kosta extra pengar.

Det handlar om att motivera de bästa lärarna att jobba på skolorna med störst utmaningar.

Det handlar om att se över möjligheten att rita om skolkartan så att elever med olika förutsättningar blandas på skolor i tidig ålder.

Det handlar om att stärka upp de skolor med störst behov genom omfördelning av pengar, satsa på kompetensutveckling och ett kvalitetsarbete som fungerar väl på alla skolor.

Det är helt rätt att nämnden lägger stort fokus på att minska den stora skolsegregationen vi har i kommunen, men det är inte troligt att verksamheten kommer lyckas när nedskärningskraven ser ut som de gör.

För det som gör störst skillnad i slutändan är att lärare har rätt förutsättningar att göra sitt jobb. Att de har tillräckligt få elever i klassen för att kunna se alla och anpassa undervisningen efter varje barns behov. Att god tillgång finns till speciallärare, kurator och skolpsykolog. Att rektor har tid att vara ett pedagogiskt stöd till lärarna.

För detta krävs människor. Människor som kostar pengar. Blir det mindre pengar till verksamheten kommer det innebära att personalen får mer att göra, och sämre förutsättningar att ge varje barn den utbildning de har rätt till.

Om alla barn i Halmstad, oavsett bakgrund eller vilken skola de går på, ska ges den utbildning de har rätt till, krävs en budget som satsar på skolan i stället för att lamslå den med enorma nedskärningskrav. En budget där barnen, allas vår framtid, prioriteras. För att det ska bli verklighet krävs ett nytt styre i Halmstad.

Daniel Nilsson Brodén (V)

gruppledare

Cleo Latifa Khaldi (V)

ersättare i barn- och ungdomsnämnden