Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Nätläkarföretagen har hittat ett kryphål i lagstiftningen och debiterar den region, och förlängningen den vårdcentral, där man bor och är listad på." Bild: Janerik Henriksson/TT

Nätläkarnas verksamhet måste regleras

Nätläkare är här för att stanna. De har sin plats i vården. Men att fritt rekvirera skattepengar måste upphöra. Det skriver Tommy Rydfeldt (L), gruppledare i Region Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I framtidens sjukvård tar digitaliseringen stor plats. I vissa fall är ett fysiskt besök hos sjukvården nödvändigt men många frågor kan lösas genom ett distansbesök, där kommunikationen sker med sjukvården genom mobil, läsplatta eller dator.

Digitala lösningar som kommer göra vården mer tillgänglig och enklare att nå för patienten.

Ett fenomen som dykt upp de senaste åren är nätläkare. Alla har vi sett glättiga annonser i TV, tidningar och ute på stan. Nästan så man uppmanas söka vård även om man inte är sjuk.

Men har alla skattebetalare funderat över vem som betalar dem? Jo det gör ni.

Nätläkarföretagen har hittat ett kryphål i lagstiftningen och debiterar den region, och förlängningen den vårdcentral, där man bor och är listad på.

Skattepengar som är avsedda för att ge vård på vårdcentralen men som man får betala nätläkarna för.

Men de avlastar väl vården? Nej det gör dem inte. Går man igenom alla som ringt till nätläkare i Halland är trenden tydlig. Vårdcentraler med mycket god tillgänglighet har många patienter som ringer nätläkare medan vårdcentraler med sämre tillgänglighet oftast har få nätläkarbesök.

Av gjorda nätläkarbesök i Halland är cirka 42 procent av dem gjorda från en kommun, Kungsbacka. Slutsatsen är att socioekonomiska förhållanden styr om man ringer nätläkare mer än brist på tillgänglighet. Därmed blir det ingen avlastning utan ökar konsumtionen av vård.

Men nätläkare är här för att stanna. De har sin plats i vården. Men att fritt rekvirera skattepengar måste upphöra.

En statlig utredning har föreslagit att nätläkarbolagen måste teckna avtal med regionernas vårdcentraler för att kunna få ut skattepengar. Det är rätt väg att gå. Då blir verksamheten reglerad och en del av vårdvalet. Krav kan då ställas att de ska arbeta i samma journalsystem som övriga sjukvården i Halland.

Ordet reglera är ofta ett negativt utryck. Men när det gäller nätläkare är det positivt då regionerna därmed kan se till att de skattepengar som drivs in för sjukvården verkligen används där de behövs bäst. Skapar den bästa effektivaste sjukvården hallänningarna har rätt att kräva och som är Region Hallands mål att ge.

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledare

Region Halland