"Ingen kan tillåta sig att blunda för varningarna från över 20 000 forskare."
"Ingen kan tillåta sig att blunda för varningarna från över 20 000 forskare." Bild: Fredrik Sandberg/TT

När utlyser Laholm klimatnödläge?

Frågan vi måste ställa oss är om Laholms kommun kan upprätthålla servicen till sina medborgare om världen misslyckas med att bromsa ökningen av kol i atmosfären. Det skriver miljödebattören Palle Nielsen från Knäred som vill att Laholms kommun utlyser ett klimatnödläge.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
LocationLaholm||

För 30 år sen provade jag på politiken i Laholm. Med ett brinnande engagemang för miljöfrågor och en tro på att vi måste leva i harmoni med det ekologiska systemet.

Det talades om att bekämpningsmedel var ett hot mot den biologiska mångfalden, att våra utsläpp kunde påverka klimatet och att vi behövde en hållbar utveckling. Med hopp om att förändra världen klev jag 20 år gammal in på den politiska arenan i ett uthus på Smedjegatan i Laholm.

Mitt engagemang drunknade fort i lokala frågor. Droppen blev när vi skulle ta ställning till om en fastighetsägare skulle få riva upp lite gatstenar på sin innergård. Då tappade jag lusten, mina ambitioner var större än så. I dag beundrar jag de politiker som arbetar år efter år med alla dessa frågor.

ANNONS

Lokalpolitikerna är navet i vårt demokratiska system. Utan dem hade vi inte haft någon som fört vår talan. Utan dem hade vi inte ens haft demokrati. Men en demokrati är inte starkare än de politiker som förvaltar den. De måste vara modiga. Som nu när vår miljö, klimat och biologiska mångfald är hotade.

Ingen kan tillåta sig att blunda för varningarna från över 20 000 forskare. Det är dags att följa efter Storbritannien, Irland, Kanada och över 600 kommuner, regioner och delstater som redan utlyst klimatnödläge.

New York gjorde det med motivationen att man efterlyser handlingsplaner för den globala klimatkrisen. I propositionen hänvisas det till flera rapporter om global uppvärmning och dess påverkan.

Även för Laholm är det ett naturligt steg att utlysa klimatnödläge nu, fyra år efter klimatanpassningsplanen som kommunfullmäktige antog 2015. Då låg fokus på konsekvenser och åtgärdsplaner för infrastruktur och bebyggelse vid stigande havsnivå.

Men vi vill inte hamna i en kris. Oavsett hur bra det är att förbereda sig för en kris, är det väl ändå bättre att göra vad vi kan för att undvika den? Frågan vi måste ställa oss är om Laholms kommun kan upprätthålla servicen till sina medborgare om världen misslyckas med att bromsa ökningen av kol i atmosfären. Är svaret på den frågan nej, då har vi ett klimatnödläge.

ANNONS

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKL har nyligen gett ut en rapport om klimatförändringarnas lokala effekter med exempel för tre kommuner. Där presenteras scenarier vid olika utsläppskurvor, och den värsta av alla, det är den vi står inför med dagens utsläpp.

Det här är en kommunal angelägenhet, vår gemensamma välfärd är hotad. Att inte agera är nog det val som riskerar att skapa mest panik. Men för varje kommun som utlyser klimatnödläge, ökar chansen att fler följer efter. Och det är vad som krävs för att lösa en global kris. Markerar vi inte situationens allvar kommer åren att gå med insatser som är för små.

Vi borde ha tagit tag i detta för 30 år sen. Jag borde ha gjort det.

Palle Nielsen

miljödebattör, Knäred

ANNONS