Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ett mål måste rimligen vara att Halmstad efter coronapandemin är en bättre plats att leva på än i dag." Bild: Roger Larsson

MP ställer krav på enad budget

Vi är beredda att under rätt förutsättningar ställa oss bakom en gemensam budget i Halmstad. Det skriver fem företrädare för Miljöpartiet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Miljöpartiet de gröna håller med om att vi gemensamt behöver ta ansvar med anledning av coronapandemin. Många Halmstadbor och företag kommer att drabbas hårt. Vi är därför beredda att under rätt förutsättningar ställa oss bakom en gemensam budget.

Det är angeläget att ge kommunens verksamheter tydliga besked om vad som gäller och resurser att hjälpa människor och företag i kris. Vi ser ett stort behov av tillfälliga riktade satsningar under år 2021 och 2022 för att mildra effekterna av coronapandemin.

För att ge några exempel.

En del elever både i grundskolan och gymnasiet behöver extra stöd för att hämta igen missad undervisning. Elevhälsan behöver ökade resurser för att kunna möta barn och ungas oro och tankar om framtiden.

Föreningar med ungdomsverksamhet behöver få ökade möjligheter att ta emot alla barn och unga som vill delta, oavsett om det handlar om idrott, friluftsverksamhet eller kultur. Även Kulturskolan behöver få ökade resurser för att kunna ta emot fler.

Det förebyggande arbetet, både för barn och unga, och för vuxna behöver utökas. Det finns behov av fler och förmodligen delvis nya arbetsmarknadsåtgärder för de som förlorat sitt arbete. En hel del företag kan behöva stöd på olika sätt för att klara sig.

En sektor som är extra drabbad är kultursektorn. Genom ett utökat kulturstöd kompletterat med nya stödformer de närmaste två åren kan både kulturutövare och andra kulturaktörer lättare ta sig igenom krisen.

Ett mål måste rimligen vara att Halmstad efter coronapandemin är en bättre plats att leva på än i dag. En plats där inte minst barn och unga känner sig mer delaktiga och vågar tro på framtiden.

Ett annat mål måste vara att se till att kommunen är bättre förberedd inför kommande kriser, bland annat genom att se till att det finns beredskapslager med nödvändig utrustning.

Självklart har vi i Miljöpartiet även en rad andra förslag som vi vill förverkliga. Om det går att få en bred majoritet för en gemensam budget är vi beredda att vänta med en del av dem till kommande budgetar.

Några av dem kan vi i stället presentera på andra sätt. Det kan till exempel innebära att vi samlar våra angelägna förslag om en mer ansvarsfull klimatpolitik i en motion till kommunfullmäktige.

Ola Nilsson (MP)

Tove Bergman (MP)

Svein Henriksen (MP)

Ida Westin (MP)

Anders Bergh (MP)