"22 kvinnor dog till följd av våld i nära relationer. Det är viktigt att detta synliggörs och det är dags för en nollvision."
"22 kvinnor dog till följd av våld i nära relationer. Det är viktigt att detta synliggörs och det är dags för en nollvision." Bild: Jessica Gow/TT

Modiga kvinnor – och rädda kvinnor

Kvinnor världen över protesterar mot våld och orättvisor. Gör det till din angelägenhet också att inte acceptera våld mot kvinnor och flickor. Det skriver Kerstin Bengtsson, ordförande för Halmstad Zontaklubb.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS

Modiga kvinnor har genom åren kämpat för kvinnors rättigheter. Vi har kommit långt tack vare dessa med rösträtt, tillträde till universiteten och till slut även riksdagen.

Några modiga kvinnor startade Metoo-rörelsen och tusentals kvinnor världen över följde efter med vittnesmål om utsatthet. Starka rörelser som har stärkt varje generation efter sig.

I dag är rösträtten självklar, snart är det nog lika självklart att säga nej och stopp till tafsande och sexuella anspelningar. Efter Metoo är det lättare och vi hoppas innerligt att det är en självklarhet för döttrarna som växer upp idag. Och att våld i nära relationer snart är ett utrotat begrepp.

ANNONS

Men på alla dessa modiga kvinnor finns det många rädda kvinnor. Rädda för att komma hem till våldet som ingen ser. Unga flickor gifts bort. Kvinnor blir utstötta från den livsviktiga gemenskapen om dom blir utsatta för en våldtäkt.

I Sverige har drygt var fjärde kvinna utsatts för brott i nära relation, knappt 4 procent är anmälda. Definitionen är: ”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något som den vill.” De vanligaste brotten i en nära relation är systematiska kränkningar och försök att inskränka friheten. Det är oerhört nedbrytande.

Drygt 11 500 kvinnor anmälde misshandel i en nära relation 2018. Jämfört med cirka 2 200 från män. 22 kvinnor dog till följd av våld i nära relationer. Det är viktigt att detta synliggörs och det är dags för en nollvision.

Polisen tillförs nu mer resurser för att motverka våld och förstå hedersrelaterat våld. I oktober förra året sa rikspolischefen att ”jag skulle vilja se samma kraftsamling mot våld mot kvinnor som mot skjutvapenvåldet”. Det är riktigt bra men han behöver nog ett starkare politiskt stöd för att nå fram.

ANNONS

Frågan har oftare hamnat på jämställdhetsministern bord än på justitieministern. Våld mot kvinnor är inte ett familjeproblem – det är kriminalitet. Gängrelaterad kriminalitet hamnar väl inte arbetsmarknadsministerns bord.

Kvinnor världen över protesterar mot våld och orättvisor. Gör det till din angelägenhet också att inte acceptera våld mot kvinnor och flickor.

Vi som är engagerade för att stärka kvinnors och flickors ställning har en gemensam vision, det borde vara allas vision – gör den till din i dag:

”En värld där alla erkänner kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter och där varje kvinna har möjlighet att nå sin fulla potential. I den världen har kvinnor tillgång till alla resurser och finns representerade på alla beslutsfattande poster på samma villkor som män. I den världen är ingen kvinna eller flicka rädd för våld."

Kerstin Bengtsson

ordförande Halmstad Zontaklubb

ANNONS