Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Harplinge vårdcentral består som filial till Getinge vårdcentral. Bild: Jari Välitalo
Harplinge vårdcentral består som filial till Getinge vårdcentral. Bild: Jari Välitalo

Med vård, skola och omsorg i fokus

Alla barn ska ha tillgång till samma goda utbildning och samma förutsättningar att lyckas, få framtidshopp och möjlighet till att få jobba med det man vill, anser Annika Johansson Sävborg (C).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Vård, skola och omsorg. Under alla år som allmänreporter så har dessa ord alltid varit i fokus när det är val till riksdag, region och kommun. Vård, skola och omsorg. Försök göra en klatschig rubrik på den.

Klart det är lättare att som politiker i valtider lova konstgräs på fotbollsplanen, p-skiva i city, eller ny arena för elitidrott. Men ärligt, vad är dessa löften värda om vi inte har en fungerande vård, skola och omsorg? Som förälder, förtroendevald och med åldern visare så har jag nu äntligen förstått hur viktigt det är.

Att få tillgång till god vård när man behöver - oavsett var man bor, oavsett vilken vårdgivare man väljer. Att få en god omsorg när man inte längre kan ta hand om allt det dagliga själv – oavsett var man bor, oavsett vilken utförare man väljer. Att få en god och likvärdig utbildning – oavsett var man bor, oavsett vilken skola man väljer.

Med dessa förutsättningar kan hela landet leva, idéer bli verklighet i form av nya företag och jobb, framtidsutsikterna för våra unga förbättras. Ett jämställt och jämlikt samhälle gynnar alla som bor i det. Tillgång till utbildning, vård och omsorg är grundläggande.

Därför är det bra att Centerpartiets nyvalda partiledare Muharrem Demirok väljer att lyfta skolan som ett prioriterat område. Det är verkligen viktigt att utbildningen i våra grundskolor är precis lika bra oavsett vilken skola i landet du väljer att gå på. Oavsett om du bor i glesbygd, landsbygd, bruksort, förort, city eller villasamhälle. Alla barn ska ha tillgång till samma goda utbildning och samma förutsättningar att lyckas, få framtidshopp och möjlighet till att få jobba med det man vill.

I Halmstads kommun inledde vi i Centerpartiet den nya mandatperioden med inlämnande av motioner om digital elevhälsa och informationskampanj kring det fria skolvalet. Vi fortsätter kämpa för att äldreboendet i Getinge ska byggas så snart som möjligt. Och vi kämpade och vann kampen för att Harplinge skulle ha kvar sin vårdcentral. Det finns förstås mer att göra.

Det handlar inte om att slösa med skattemedel, eller att inte bygga cykelbanor och lekplatser, utan det handlar om att se till att vi har utbildad personal till vården och omsorgen, att vi har lärare som vill utbilda våra elever, att vi har ungdomar med framtidshopp och livsglädje som vill starta nya företag och skapa jobb.

Vi måste ge skolan och omsorgen de pengar de behöver för att kunna utföra den verksamhet vi lovat, så det ges möjlighet att anställa fler. Med bra utbildning till våra unga kommer idéerna frodas, nya lösningar hittas som både är miljövänliga och ekonomiska, och nya jobb skapas som ger intäkter till både nya lekplatser, äldreboenden och lärare.

Annika Johansson Sävborg (C)