Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkiv Många har redan fått det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten. Med start på torsdag landar också de första röda kuverten på hallmattan. Foto: Collectum / Handout / kod 10500 **OBLIGATORISK BYLINE: / ** **Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter** Bild: COLLECTUM

Med en bra tjänstepension kan du leva livet

Ungefär 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivtal. Dessvärre är det ovanligare i flera sektorer där inte minst unga människor arbetar, skriver Tomas Carlsson på Collectum.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Tjänstepensionen blir allt viktigare för den framtida pensionen för hallänningarna. Den som har kollektivavtalad tjänstepension kan känna sig lugn och luta sig tillbaka i hängmattan.

Sommarledigheten är en tid för vila, återhämtning och att umgås med vänner och familj. Men många av oss sparar också en del ”måsten” till semestern, exempelvis att se över vårt pensionssparande.

Det är ingen överdrift att säga att tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen för hallänningarna. För många kommer den att vara helt avgörande för att få en acceptabel levnadsstandard som pensionär.

Låt mig ge ett exempel: Med den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP får en privatanställd tjänsteman 66 procent av sin tidigare inkomst i pension, enligt Collectums beräkningar. Utan tjänstepension får samma tjänsteman klara sig på 35 procent av sin tidigare inkomst i allmän pension.

Regelbundna upphandlingar har gjort den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP väldigt kostnadseffektiv. Resultatet av upphandlingarna är bland annat att fondavgifterna har pressats med 78 procent. Så stark är förhandlingskraften hos två miljoner tjänstemän. Enligt en ny Sifoundersökning har också drygt sex av tio svenskar, 64 procent, högt förtroende för att tjänstepensionen hos en arbetsgivare med kollektivavtal ger mycket pension för pengarna.

Men en välfungerande tjänstepension är ingen självklarhet. Den är en del av den svenska kollektivavtalsmodellen, som lägger stort ansvar på arbetsmarknadens parter att se till att de anställda är trygga, såväl under arbetslivet som efteråt. Ungefär 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivtal och de trygga helhetslösningar som kommer med dem.

Dessvärre är det ovanligare i flera sektorer där inte minst unga människor arbetar, såsom reklam- och pr-branschen, it-bolag och spelutvecklingsföretag.

Jag vill uppmana dig som inte omfattas av kollektivavtal att se över din tjänstepension nu under semestern. Om du jobbar hos någon av de arbetsgivare i Halland som har kollektivavtal kan du vara lugn med att du redan har en bra tjänstepension. Så luta dig tillbaka i hängmattan och njut av sommaren – pensionen kan vänta!

Tomas Carlsson

pensionsexpert på Collectum