Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

It-entreprenören Johan Staël von Holstein och Mattias Karlsson, politisk redaktör på Hallandsposten.

”Mattias Karlsson, det finns ett samhälle utanför din åsikt”

"Din röst är inte samhällets och medborgarnas! Det finns ett samhälle utanför din åsikt!" Det skriver Johan Staël von Holstein i en replik. Den politiske redaktören Mattias Karlsson svarar.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Till att börja med Mattias Karlsson blandar du, helt felaktigt, ihop två helt olika frågor i dina artiklar och byter fokus från den ena till den andra i vardera artikel (HP Ledare 8/7, 12/7). Jag försökte avsiktligt bena ut dem och hålla mig till den ena, nämligen den om padeltennisens vara eller icke vara i Vilshärad.

Den andra frågan, om huruvida man skall få bygga vad som helst på sin egen mark utan tillstånd eller ej, försökte jag undvika då svaret är enkelt och självklart; nej.

Det är ett lagbrott och skall bemötas som ett sådant. Jag är ingen jurist, men antar att det kan bli frågan om böter eller i värsta fall rivning. Ingenstans säger jag, som du anklagar och beskyller mig för, att man skall få göra som man vill. Ändå väljer du i din andra artikel att fokusera på just lagen.

Vad jag skrev var, att jag berättar vad ägaren skulle kunna göra, utan att behöva söka tillstånd (vilket hade varit riktigt tråkigt). Jag försöker dessutom göra dig uppmärksam på att det är ägaren av marken, genom att avstå från EU-bidrag, som har hållit området så naturnära och vackert.

Den fråga du fokuserar på i större delen av din första artikel, och som egentligen inte har någonting med lagfrågan att göra (om man nu på vanligtvis sökt tillstånd), är huruvida just padel-anläggningen bör finnas där eller ej och det var mitt fokus i min insändare (HP Debatt 11/7).

I denna fråga drar du dig inte för att säga att du är en stolt nej-sägare för att det skulle gagna samhället. Men din röst är inte samhällets och medborgarnas! Det finns ett samhälle utanför din åsikt!

En enorm majoritet av Halmstads kommuns invånare passerar aldrig Vilshärad, inte en gång om året, och de skulle knappast bekymra sig om man valde att till och med bygga ett oljeraffinaderi på platsen, förutsatt att det skapade arbetstillfällen.

Samma majoritet av invånarna hoppas att vår mysiga innerstad skall överleva retail-döden och att den finns kvar som en levande stadsdel med butiker och restauranger. De vill att Lilla torg skall vara en levande samlingsplats med uteserveringar och restauranger.

Majoriteten vill vidare att de entreprenörer som nu genomlider oerhört svåra tider och som är extremt utsatta, skall få fler turister och andra besökare som kommer och handlar och ger dem intäkter så att stadskärnan överlever och så att arbetsplatserna blir kvar!

Att du lyckats hitta i en av Sveriges 290 kommuner en häcklöpare med erfarenhet från näringslivet som gjort bort sig vid ett tillfälle, är ett mycket dåligt statistiskt urval för ett försvar av kommunal ineffektivitet, bakåtsträvande och decennier av misslyckande. Något som är fallet i de flesta andra kommunerna i Sverige.

Den skånska kommunen har åtminstone försökt. “Hellre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge.”

Låt oss, eftersom Halmstad är bäst, i stället jämföra oss med de bästa och titta på namngivna och mycket närmare kommuner som Båstad, Falkenberg och Varberg eller Helsingborg där näringslivets engagemang leder till fantastiska miljöer, ett sprudlande näringsliv, levande innerstäder, en stor turism och kraftig kommunal tillväxt. Flera nya vackra hotell, kallbadhus med mera.

Halmstad har en potential som dess invånare förtjänar att uppleva. För det krävs vision, innovation, kreativitet, entreprenörskap, djävlar anamma ja-sägare, och framför allt att nej-sägarna stiger undan.

Johan Staël von Holstein

it-entreprenör

Svar:

Johan Staël von Holstein lyfter flera gånger fram den så kallade majoriteten i Halmstad, som om han själv var dess företrädare. Det är lätt att säga, men betydligt svårare att bevisa. Dessutom kan man inte i majoritetens namn i en demokrati, köra över individens fri- och rättigheter.

Det är just av den anledningen som det finns lagar och regler som måste följas, även om de till synes inte gagnar ens egna intressen.

Och som sagt, jag är en stolt nej-sägare så länge som det gagnar samhället och alla medborgare behandlas lika.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

LÄS MER: Mattias Karlsson: Lagbrytare kan inte vara samhällsbyggare

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Halmstad har en fantastisk potential

LÄS MER: Mattias Karlsson: De kommunala hindren är till för alla medborgare