Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Matchning av vård ökar tillgängligheten av vård

En matchningsservice skulle möjliggöra för vårdsökande att få rätt kompetens i tid, skriver två liberaler.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I hälso- och sjukvården är tillgängligheten en central fråga. Vi liberaler driver frågan om tillgänglighet, bland annat med förslag om närakuter i Halland. Vi vill ta fler steg.

Sverige rankas högt beträffande medicinsk kompetens, men betydligt sämre betr. tillgänglighet. Långa väntetider, känslan av att ha hamnat fel och att behöva upprepa sin medicinska historia är något många känner igen. Därför behövs det matchning mellan vårdbehov och kapacitet.

En matchningsservice skulle möjliggöra för vårdsökande att få rätt kompetens i tid, vilket skulle minska väntetider och öka kontinuiteten i vården. En sådan service skulle också förbättra effektiviteten i vården.

Tillgången på vårdgivare ska redovisas öppet för de vårdsökande och remittenterna till exempel i en "vårdkatalog", som visar vilket utbud av tjänster och kompetens som finns och skulle kunna väljas.

I dag finns ingen sådan möjlighet för patienter och remittenter att systematiskt kolla utbudet i regionen eller landet. Matchning används redan för att boka flygresor, hotell, taxi etc, och bör kunna fungera även i sjukvården.

Förslaget om matchningsservice bygger vidare på den vårdgarantiservice, som finns i Region Halland.

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledare

Lars Nordgren (L)

ledamot i regionens Halmstadsnämnd