Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Marknadshyror leder inte till fler bostäder

Inför valet kräver vi svar i en för hyresgästerna avgörande fråga, lovar ditt parti att inte röra dagens hyressättningssystem? Det undrar två lokala företrädare från Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Med dagar kvar till valet hänger partiernas besked till hyresgästerna fortfarande i luften. Vi vill ha löfte från partierna om att inte röra dagens hyressättningssystem och tydligt ta ställning mot alla former av marknadshyror.

Som intresseorganisation för Hallands hyresgäster är vi måna om att få fram fakta på bordet. Otydligheten från några av partierna är närmast parodisk.

På Moderaternas partistämma i november förra året togs beslut om att ”ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem” ska införas, om partiet får bestämma. Men i en utfrågning låter Ulf Kristersson meddela att hans parti inte förespråkar marknadshyror. I en annan intervju säger Elisabeth Svantesson att man visst vill rucka på hyresgästernas kollektiva förhandlingsrätt i nyproduktion.

Centerpartiet är om möjligt ännu otydligare. I en debatt på Hyresgästföreningens initiativ i juni i år pratade Emil Källström, partiets ekonomisk-politiske talesperson om hans partis vilja att fasa in marknadshyror i först nyproduktion och sen ledigblivna lägenheter i ordinarie bestånd. Men när vi på Hyresgästföreningen skickade ut frågor till partierna svarade Centern att man inte ville göra några som helst förändringar i dagens lagstiftning.

Sverigedemokraterna säger att de är emot marknadshyror men samtidigt säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att man är beredd att diskutera åtgärder som går i riktningen mot ett nytt och friare hyressättningssystem.

Hur ska hyresgästerna veta vad som gäller nu, och framförallt efter valet? Vi kan inte annat än tolka det som att dessa partier är öppna för att gå mot en friare hyressättning och i förlängning marknadshyror.

Tydligare är då Liberalerna och Kristdemokraterna som svarade klart och tydligt ”ja” på frågan att de vill ha marknadshyror i Expressens partiledardebatt.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har däremot gett lika tydliga besked om att de är emot marknadshyror.

Marknadshyror innebär att hyresvärden själv kan bestämma hur hög hyran ska vara utan att behöva förhandla med hyresgästerna. En undersökning från Ramböll visar att införandet av marknadshyror skulle innebära en hyreshöjning på i genomsnitt 31 procent i Halmstad, eller 1 800 kronor mer i månaden. Vi vet också från andra länder att marknadshyror inte leder till fler bostäder, bara fattigare hyresgäster.

Inför valet kräver vi svar i en för hyresgästerna avgörande fråga: Garanterar ditt parti att den kollektiva förhandlingsrätten och bruksvärdesprincipen för nyproducerade, ledigblivna och övriga lägenheter blir kvar? Uttryckt med andra ord, lovar ditt parti att inte röra dagens hyressättningssystem?

Tomas Svensson

ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm

Rasmus Korsvall

regionchef Hyresgästföreningen region norra Skåne