Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Marknadshyra leder till högre hyror, ökade bostadsklyftor och ökade samhällskostnader för till exempel bostadsbidrag.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Marknadshyror löser inte bostadsbristen

Det finns inga som helst belägg för att marknadshyror kommer att öka produktionen av hyresrätter. Det skriver företrädare för Hyresgästföreningen i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I sin replik till försvar för marknadshyror påstår Per Arbin (Fastighetsägarna Halmstad) att fri hyressättning i nyproduktion kommer att leda till ett ökat bostadsbyggande och utveckla ett mer varierat utbud av hyresrätter som bättre möter bostadskonsumenters behov. Vi förstår inte hur han lyckas komma till denna slutsats.

Det finns inga som helst belägg för att marknadshyror kommer att öka produktionen av hyresrätter. I de länder som i dag tillämpar marknadshyror råder fortfarande stor bostadsbrist i storstäderna.

I de centrala delarna av Europas storstäder har hyresnivåerna drivits upp till extrema nivåer. I Berlin har marknadshyrorna stigit explosionsartat vilket har lett till att politikerna har tvingats besluta om ett hyresstopp i fem år.

Marknadshyreskollen, en konsumenttjänst på Hyresgästföreningens webbsida, synliggör konsekvenserna för hyresnivåer och privatekonomi för Halmstads hyresgäster om marknadshyror införs.

Hyrorna i Halmstad kommer att stiga med i genomsnitt 19 procent. Det är i det närmaste en självklarhet att fria hyror i nyproduktionen på sikt kommer att påverka alla hyror i Halmstad.

I landet har det under de senaste åren byggts cirka 50 000–70 000 lägenheter per år. Med den byggtakten kommer inom 10 år närmare var tredje lägenhetshyra vara satt med en hyra fastighetsägaren valt att sätta efter eget tycke.

Det är inte svårt att räkna ut hur efterfrågan- och utbudsmekanismerna ger höga hyreskostnader som följd.

Begreppet ”fria hyror” innebär för övrigt en frihet för fastighetsägaren att själv sätta hyran och en möjlighet att ”slippa” inblandning av Hyresgästföreningen, som företrädare för de som ska betala för kalaset.

Det är tydligt att det är hyresgästerna som förlorar på marknadshyror. En inflyttande hyresgäst kommer knappast att ges möjlighet att själv förhandla sin hyra, bostadsbristen undanröjer den möjligheten helt och hållet.

Marknadshyra leder till högre hyror, ökade bostadsklyftor och ökade samhällskostnader för till exempel bostadsbidrag. Hyresökningar skulle också spilla över på de hyresrätter som finns idag, och innebär att låg- och medelklassinkomsttagare drivs längre ut från staden för att ha råd att bo.

Segregationen ökar och det skapar större otrygghet i samhället. Vi ser uppenbara risker för att besittningsskyddet urholkas. Vi ser marknadshyror som en gigantisk förskjutning av makt och pengar till förmån för landets fastighetsägare, med en ännu mer belastad samhällsekonomi i andra änden. En förmögenhetsöverföring utan att för den skull öka byggandet nämnvärt.

Det är beklagligt att Per Arbin väljer att vända ryggen till den oro som finns bland Halmstads hyresgäster för sitt boende.

Merete Sundholm

regionordförande i Hyresgästföreningen region norra Skåne

Tomas Svensson

ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad–Laholm

Slutreplik på ”Hyresrätten är viktig för många Halmstadbor”.