Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi vet att hallänningarna är trötta på decennier av privatisering, marknadisering och utförsäljning av offentlig verksamhet.” Bild: Jan Olsson
”Vi vet att hallänningarna är trötta på decennier av privatisering, marknadisering och utförsäljning av offentlig verksamhet.” Bild: Jan Olsson

Marknadiseringen av svensk sjukvård har nått vägs ände

Vänsterpartiet vill använda regionens vinst annorlunda. 1,3 miljarder kan betala sex timmars arbetsdag för 15 000 undersköterskor under ett år. Det skriver Agnes Hultén (V) i debattserien Val 2022 Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Halland består av mer än bara kust och vi har länge försummat det halländska inlandet. Indragen skola, vård och annan samhällsservice skapar en ond spiral av arbetslöshet, utflyttning och en känsla av utanförskap.

Vänsterpartiet vill därför jobba för ett levande inland med en god tillgång på nära vård, förbättrad samhällsservice och en kraftigt utbyggd, avgiftsfri kollektivtrafik som möjliggör att man kan bo och leva på landsbygden på samma villkor som i staden.

Klimathotet måste tas på allvar och här har vi i regionpolitiken ett stort ansvar. Kollektivtrafiken är en viktig del men regionen är även en stor fastighetsägare och Vänsterpartiet vill säkerställa att vi vid om- och nybyggnation tänker klimatsmart i val av material och byggteknik. Lämpliga takytor ska nyttjas för solenergi.

Marknadiseringen av svensk sjukvård har nått vägs ände. Pandemin visade oss att dagens slimmade sjukvård inte håller när det väl gäller. Vänsterpartiet kräver ökade anslag till samhällets mest utsatta, till psykiatrin och BUP. I dag är det fritt fram att starta en vårdcentral i en välmående stadsdel och få verksamheten finansierad med skattemedel. Samtidigt tvingas vårdcentraler på landsbygden att stänga av lönsamhetsskäl. Det vill Vänsterpartiet stoppa. Vård ska finnas där den behövs och inte där den genererar mest vinst.

Vänsterpartiet vill att regionen tar sitt ansvar som arbetsgivare. I dag försvinner många av våra duktiga undersköterskor och barnmorskor till andra verksamheter för en dräglig arbetsmiljö, rimliga löner och arbetstider som passar in i ett komplicerat livspussel. Försöket med arbetstidsförkortning som bedrivits på regionens akut- och förlossningskliniker är en succé. Kraftigt minskat övertidsuttag, lägre sjukfrånvaro, minskad personalomsättning och en stor besparing på lönekostnaderna blev resultatet. Det finns därmed inga vettiga argument kvar mot en kortare arbetstid med bibehållen lön.

Våra två akutsjukhus i Halmstad och Varberg har enorma renoveringsbehov, en underhållsskuld som byggts upp under lång tid av den borgerliga majoriteten. Samtidigt gick Region Halland med 1,3 miljarder i vinst under 2021. När skattefinansierad verksamhet går så mycket plus måste något vara fel.

Vänsterpartiet vill använda de pengarna, dina pengar, annorlunda. 1,3 miljarder kan betala sex timmars arbetsdag för 15 000 undersköterskor under ett år. 1,3 miljarder kan finansiera 32 000 intensivvårdsdygn eller varför inte fri kollektivtrafik? Framför allt kan pengarna se till att sjukhusen inte tvingas stänga vårdutrymmen på grund av sanitära olägenheter.

Vi vet att hallänningarna är trötta på decennier av privatisering, marknadisering och utförsäljning av offentlig verksamhet. Vi vet att hallänningarna motsätter sig riskkapitalbolagens enorma vinstuttag ur vår gemensamma välfärd. Vi är säkra på att hallänningarna vill att skattepengarna går till det de är avsedda för, att betala för verklig vård, skola och omsorg.

Agnes Hultén (V)

gruppledare regionfullmäktige, Vänsterpartiet Halland