Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Mäns våld mot kvinnor är enligt FN och WHO en av de vanligaste orsakerna till kvinnors ohälsa." Bild: Claudio Bresciani / TT

Manifestation uppmärksammar mäns våld mot kvinnor

Polisen bedömer att av de brott där kvinnor utsätts för våld i nära relationer är det knappt en tiondel som anmäls. Det skriver Kerstin Bengtsson, ordförande för Halmstad Zontaklubb, inför söndagens manifestation som uppmärksammar mäns våld mot kvinnor.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Söndagen den 24 november kommer 170 par orangea skor att ställas fram på Akademibokhandeln på Storgatan i Halmstad.

Varje par skor symboliserar en kvinna i Halmstad som hittills i år blivit offer för ett polisanmält våld av en närstående. Det är tyvärr en ökning med 45 procent mot förra året.

Enligt polisen är mörkertalet stort. Man bedömer att av de brott där kvinnor utsätts för våld i nära relationer är det knappt en tiondel som anmäls.

De orangea skorna som möter dig i bokhandeln är en manifestation inom kampanjen ”16 dagar mot könsrelaterat våld" som sedan 25 år tillbaka anordnas årligen över hela världen. De 16 dagarna infaller mellan den 25 november som är internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och den 10 december som är den internationella dagen för mänskliga rättigheter beslutade av FN.

Mäns våld mot kvinnor är enligt FN och WHO en av de vanligaste orsakerna till kvinnors ohälsa. Utsattheten för våld är ett enormt globalt problem men även nationellt och lokalt.

Vi inom Halmstad Zontaklubb deltar i kampanjen genom att lyfta fram våld mot kvinnor och barnäktenskap, en form av sexuellt och könsrelaterat våld med nedbrytande fysiska, sociala och ekonomiska effekter. Tillsammans säger vi nej till våld mot kvinnor och nej till barnäktenskap.

Nu vill vi uppmana alla att arbeta för att motverka våld mot kvinnor och förhindra att flickor gifts bort. Skolpersonal och socialtjänst måste reagera när de misstänker att barn far illa eller riskerar att föras utomlands för att giftas bort. Barn måste redan i förskolan få information om sina rättigheter och flickor måste få veta vart de kan vända sig för stöd och hjälp. Vi som medborgare måste våga agera och var och en av oss måste säga nej till våldet.

Söndagen den 8 december bjuder vi in till en föreläsning inom temat våld i nära relationer och barnäktenskap. Denna föreläsning är öppen för allmänheten och hålls i Akademibokhandeln på Storgatan i Halmstad. Avgiften går oavkortat till att stötta utsatta kvinnor

Vi som ställer fram skorna och bjuder in till föreläsningen tillhör Halmstad Zontaklubb, en del av Zonta International som tillsammans med FN arbetar för att förbättra kvinnors och flickors villkor. För närvarande är barnäktenskap vår fokusfråga och som enda privata organisation har vi bidragit med två miljoner dollar till ett FN-projekt som ska stoppa barnäktenskap i tolv länder.

Zontas vision är en värld där alla erkänner kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter. I den världen är ingen kvinna rädd för våld.

Kerstin Bengtsson

ordförande Halmstad Zontaklubb