Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Majoritet krävs för hållbara förändringar

Det nuvarande minoritetsstyret är ohållbart, skriver Krissi Johansson och Stefan Pålsson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Replik

På debattartikeln ”förändringar kräver samarbete”, HP 8/8.

HP Debatt 15/8. Varje tid har sina lösningar skriver Jonas Bergman (M) på debattplats i HP den 8 augusti. Det är närmast en självklarhet att organisationsformer som inte svarar mot dagens behov och arbetssätt behöver förändras. På vilket sätt är inte självklart och bara det senaste året har skillnaderna mellan våra partier gjort detta fullständigt tydligt.

Det är sant att vi ställt oss bakom att en översyn ska göras av vissa utpekade delar i kommunens organisation. Det finns andra områden, där vi sedan länge efterfrågat förändringar, men där det moderatledda styret tyvärr fortsätter att stoppa huvudet i sanden. Ett sådant exempel är planprocessen för möjligheten att snabbare planera och få fram fler bostäder.

Att nuvarande minoritetsstyre är ohållbart vittnar Jonas Bergmans egna hela resonemang klart om. Detta eftersom det bygger på en förhoppning om att vi ska stödja det moderatledda minoritetsstyrets politik.

Självklart kommer vi att delta i diskussioner om kommunens organisation, sådana beslut brukar dessutom tas i bred enighet. Det är en tradition som vi ska vårda för att undvika uppslitande och ständiga omorganisationer vid politiska skiften.

I övrigt är det naturligtvis helt uteslutet att vi skulle agera stödparti åt det moderatledda minoritetsstyret. Om detta är vi överens över alla generationsgränser i vårt parti.

Jonas Bergman (M) skriver om förändringar som ska syfta till en mer resurseffektiv verksamhet. Självklart måste alltid kommunens verksamheter bedrivas på ett resurseffektivt sätt. Därför är det beklagligt att alliansstyret som haft 13 år på sig vid makten inte lyckats bättre med det.

Lika beklagligt är att Bergmans resonemang tycks förbise betydelsen av god kvalitet i de kommunala tjänster som är till för Halmstadborna. En resurseffektiv verksamhet utan kvalitet vill få eller inga av kommunens invånare ha. Det är också här en stor grundläggande skillnad mellan vår och er politik visar sig. Det blev tydligt så sent som i kommunfullmäktiges budgetbehandling i juni och som minst lika tydligt kan vi förvänta att det blir de tre kommande åren.

Alliansen utgör ingen majoritet i kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ. Så vad gäller budgetar och andra stora frågor som man vill driva igenom har alliansen att förlita sig på SD. Förr eller senare kommer alliansen att tvingas inse detta faktum med de oönskade konsekvenser nuvarande ordning för med sig.

Lösningen finns dessutom inom räckhåll. Genom att bryta blockpolitiken finns flera tänkbara konstellationer som kan skapa en hållbar majoritet i kommunfullmäktige. Något som skulle generera mer av den politik som flest Halmstadväljare faktiskt röstat på.

Hur det blir med den saken kommer tiden att utvisa. För varje tid har ju sin lösning.

Krissi Johansson

kommunråd (S)

Stefan Pålsson

kommunråd (S)