Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

”Arbetet inom polisen ska fokusera på kärnuppgiften som är att ingripa mot, utreda och klara upp brott.” Bild: Johan Nilsson/TT

M lägger konkreta förslag för ökad trygghet

Polisen är i dag ytterst ansträngd och därför behövs mer resurser till polisen för att kunna upprätthålla statens kärnuppgift – lag och ordning. Det skriver moderaterna Christofer Lundholm och Ann-Charlott Mankell.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Att upprätthålla lag och ordning är en av statens absolut viktigaste kärnuppgifter. Om staten misslyckas med det minskar även tilliten till våra samhällsinstitutioner i stort och tilliten människor emellan. Och otryggheten breder i dag ut sig i vårat samhälle.

Det grova våldet når ständigt nya rekordnivåer. Det gäller både det faktum att våldet blir mer omfattande, men även grövre. Från samhällets och politikens håll krävs nolltolerans mot alla former av brottslighet.

Politiken måste med kraft fördöma all form av brottslig aktivitet som i sig skapar otrygghet och inte minst ta medborgares faktiska och upplevda otrygghet på allvar.

Polisen är i dag ytterst ansträngd och därför behövs mer resurser till polisen för att kunna upprätthålla statens kärnuppgift – lag och ordning. Moderaterna har ett flertal förslag för att nå dit.

Vi satsar de resurser som krävs för att nå målet om 10 000 fler polisanställda till år 2024. Samtidigt måste vi få poliser att stanna kvar i yrket. Därför behöver polisens löner höjas och kunna bli 3 000 kronor mer varje månad.

Arbetet inom polisen ska fokusera på kärnuppgiften som är att ingripa mot, utreda och klara upp brott. Vi driver också på för att införa en betald och reformerad polisutbildning. Det är några förslag som kommer stärka polisen och därmed minska brottsligheten och öka tryggheten.

Men att stärka polisen är inte det enda som krävs. Vi måste även införa åtgärder som gör det så omöjligt som det bara går att agera kriminellt.

Att ingå i ett kriminellt gäng ska vara straffbart och straffen för brott som begås av gängkriminella ska dubblas. Ett slopande av dagens form av mängdrabatt för de som döms för flera brott samtidigt är ett måste.

Kameraövervakningen måste öka i samhället och vi behöver slopa tillståndsplikten om polisen önskar kameraövervaka. En skärpning av minimistraffen för alla typer av våldtäkter och för grovt sexuellt ofredande behövs. Utvisning ur landet ska kunna bli påföljden för fler typer av brott samtidigt som EU-medborgare som begått brott i Sverige ska avtjäna straffet i sitt hemland.

Moderaterna lägger konkreta förslag för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Sverige ska vara tryggt och i ett Sverige med Moderaterna i regeringsställning ska det dessutom vara en verklig trygghet som du kan lita på!

Christofer Lundholm (M)

ordförande för Moderaterna i Halmstad

Ann-Charlott Mankell (M)

gruppledare för Moderaterna i Halmstad