"Vi socialdemokrater är övertygade om att odling av växter, skaldjur och fisk i vatten och på land utgör en viktig del av framtiden, eftersom det inrymmer ekonomi, jobbtillfällen och miljösmart livsmedelsproduktion."
"Vi socialdemokrater är övertygade om att odling av växter, skaldjur och fisk i vatten och på land utgör en viktig del av framtiden, eftersom det inrymmer ekonomi, jobbtillfällen och miljösmart livsmedelsproduktion." Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T

Många vinster med att satsa på vattenbruk

Vi socialdemokrater är angelägna att svenskt vattenbruk utvecklas. Med en ökad och klimat- smart produktion av mat får vi fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Det skriver riksdagsledamöterna Hanna Westerén och Markus Selin.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Sverige har över 200 mil kust och nästan 100 000 sjöar. Det är något vi ska vara oerhört stolta över, både över att det gör vårt landskap vackert men också att det är en unik resurs som ger goda förutsättningar för ett växande vattenbruk.

Det senare är något som också fastslås i den strategi för svenskt vattenbruk som tagits fram under ledning av Jordbruksverket tillsammans med branschen, forskare, intresseorganisationer och myndigheter. Resursen skapar både jobb och bidrar till en bättre miljö genom fiskodling runt om i vårt avlånga land. Potentialen är stor med fiskodling, eller vattenbruk alternativt akvakultur som det mer generellt benämns.

ANNONS

Odling av just fisk, musslor, kräftdjur och alger är den snabbast växande matproduktionen i världen. Nästan varannan fisk som konsumeras i världen är odlad. Och vi ser att vår inhemska efterfråga på fisk, skaldjur och bläckfisk är betydligt större än produktionen.

Vi socialdemokrater är övertygade om att odling av växter, skaldjur och fisk i vatten och på land utgör en viktig del av framtiden, eftersom det inrymmer ekonomi, jobbtillfällen och miljösmart livsmedelsproduktion.

Vattenbruk nämns även som en framtida avgörande komponent för att möta en stark befolkningstillväxt på jorden. Däremot ligger Sveriges produktion inom vattenbruk på låga nivåer om vi till exempel jämför med Norge. Sverige torde ha minst lika bra grundförutsättningar. Och, vi ser att den svenska branschen fortfarande är under utveckling och kvar finns detaljer att lösa inom juridiken, tekniken och i viss mån även marknaden.

Den nationella livsmedelsstrategin, som vi socialdemokrater har drivit igenom och antogs av riksdagen 2017, är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan och har sikte mot år 2030. Denna långsiktiga strategi ska bidra till att livsmedelskedjans fulla potential nyttjas fullt ut, bland annat inom vattenbruk och fiskodling.

Inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin fick Jordbruksverket i höstas uppdraget att kartlägga och utreda förutsättningarna för en enklare prövning av vattenbruksverksamheter.

ANNONS

Regelverket ska följa utvecklingen, verka för att skapa bättre incitament till både ökad livsmedelsproduktion och bättre miljöhänsyn, vilket Jordbruksverket förväntas utreda i sitt uppdrag. I uppdraget ingår även att analysera befintliga krav, tillstånd, registrering, anmälningar samt ge förslag på samordning.

Vi socialdemokrater är angelägna att svenskt vattenbruk utvecklas. Med en ökad och klimatsmart produktion av mat får vi fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

Genom ett större utbud av svenska råvaror med hög kvalitet ökas samtidigt möjligheten att ge konsumenter bättre förutsättningar att göra medvetna val.

Hanna Westerén (S)

socialdemokratisk gruppledare i riksdagens miljö- och jordbruksutskott

Markus Selin (S)

riksdagsledamot, ansvarig för vattenfrågor

ANNONS