Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Kritiken mot det nuvarande strandskyddet är att det just är generellt och inte tar lokala några hänsyn över huvud taget.” Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Kritiken mot det nuvarande strandskyddet är att det just är generellt och inte tar lokala några hänsyn över huvud taget.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Många vill se ett förändrat strandskydd

Centerpartiet ser ett mer differentierat strandskydd som en möjlighet för de kommuner att öka sitt invånarantal och för människor att komplettera sina byggnader på mark de själva äger. Det skriver Ola Johansson (C) i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Innan utredningen om ett förändrat strandskydd avfärdas på det sätt som Nils-Östen Nilsson i Simlångsdalen vill bör man sätta sig in i vad den föreslår och noga läsa de direktiv den gavs av regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sedan de förhandlats fram med C och L.

Utredningen som kallas ”Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd” uppdrogs att föreslå författningsändringar och andra åtgärder som medför att strandskyddet görs om i grunden genom en ökad differentiering som tar hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck.

Det ingår också att bibehålla eller om behov finns förstärka strandskyddet för att värna obrutna strandlinjer, den allemansrättsliga tillgängligheten och miljön i starkt exploaterade områden.

Kritikerna, likt Nils-Östen Nilsson, menar att strandskyddet är fulländat som det är och att inga förändringar kommer behövas – någonsin. Oavsett var man står i frågan om behovet att skydda, eller tillåta viss byggnation närmare strandlinjer än 100–300 meter, är det en märklig inställning.

Kritiken mot det nuvarande strandskyddet är att det just är generellt och inte tar lokala några hänsyn över huvud taget. Det finns kommuner i Sverige där det finns fler sjöar än det finns invånare. Det finns beslut om att förbjuda byggnation intill torrlagda diken och dammar.

Centerpartiet ser ett mer differentierat strandskydd som en möjlighet för de kommuner att öka sitt invånarantal och för människor att komplettera sina byggnader på mark de själva äger. Vi ser det som nödvändigt för tilltron till skyddet att det görs rimligt och förutsägbart.

Givetvis med ett fortsatt starkt skydd för djur och natur och med allmänhetens tillgång säkerställd där det är motiverat. Vi ser inte det motsatsförhållandet, utan tycker det är väl avvägda förslag som är i linje med vad vi kommit överens att genomföra.

Vad gäller utredaren har hon en lång och gedigen erfarenhet av politiskt arbete, som ämbetsperson och utredare. Catarina Håkansson-Boman är bland annat kvinnan bakom Sverigeförhandlingen, den utredning och överenskommelse som förhoppningsvis inom en snar framtid ger Sverige tillgång till nya stambanor, för snabbare tåg som ett miljövänligt alternativ till inrikesflyg.

Ola Johansson (C)

Slutreplik på ”Avfärda utredningen om strandskyddet”, av Nils Östen Nilsson.