Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Nu valde partirådet att inte göra förändringar men vår partiledare Nyamko Sabuni, som vi i Halmstad står bakom, har lovat oss att vi aldrig kommer att förhandla med vår ideologi.”  Bild: Henrik Montgomery/TT
”Nu valde partirådet att inte göra förändringar men vår partiledare Nyamko Sabuni, som vi i Halmstad står bakom, har lovat oss att vi aldrig kommer att förhandla med vår ideologi.” Bild: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna i Halmstad står upp för våra principer

Liberalerna har valt väg. Ska vi Liberalerna i Halmstad lämna partiet då? Nej. Det är viktigt i ett liberalt parti att det finns en bred palett av åsikter. Det skriver lokala företrädare i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Vad som hänt inom Liberalerna är det nog inte många som har missat. Tyvärr är många, företrädare, medlemmar och väljare besvikna över det besked som partirådet gav under helgen som var.

Det är vi också, Liberalernas lokala avdelning i Halmstad. Vi hade önskat en tydlig gräns och att den gränsen går vid partier som är allt annat än liberala. Att den gränsen går vid att budgetförhandla med partier som har värderingar som skiljer sig så väldigt mycket från våra egna.

Ska vi i Halmstad lämna partiet då? Nej. Det är viktigt i ett liberalt parti att det finns en bred palett av åsikter.

Vi är villiga att fortsätta kämpa för individens frihet och möjligheter inom partiet och såklart i kommunen. Detta gör vi bäst alla tillsammans oavsett vilket förslag vi stöttade i söndagens partiråd.

Nu valde partirådet att inte göra förändringar men vår partiledare Nyamko Sabuni, som vi i Halmstad står bakom, har lovat oss att vi aldrig kommer att förhandla med vår ideologi. Vi väljer nu att lita på partiledningen och hoppas att de förtjänar vår tillit.

Inom vårt parti pratas det om borgerlighet eller om vad moderater, kristdemokrater och centerpartister tycker. Vad vi själva tycker hamnar i skuggan. Det vill vi ändra på.

Vi vill prata om vad vi, Liberalerna, vill och står för. Vi vill prata om den enskilda människans, alltså dina egna, möjligheter att leva ett bra liv och forma din egen framtid.

Vi vill att du ska få göra dina egna val men att du ska kunna fångas upp av samhället om det går fel. Vi vill att du ska kunna leva ditt liv som du vill i Sverige, oavsett om du är född på Kärleken eller i Kabul.

I regeringsformen är det kommunala självstyret fastställt vilket gör att många (de flesta faktiskt) beslut i samhället fattas nära dig som berörs av dem. Liberalerna är organiserade på samma sätt.

Det innebär att varje lokalförening sköter den lokala politiken utifrån de förutsättningar man har i varje enskild kommun. Därför vill vi, tydligt, markera att L i Halmstad även i fortsättningen kommer att stå upp för våra, liberala, värderingar.

Vi vill också vara tydliga med att vi inte kommer att följa andra partier i konservativ riktning.

Det kan hända att partier med olika ideologiska grunder ibland kommer till samma slutsats i enskilda sakfrågor. Men, och detta är viktigt, vad som leder fram till slutsatsen – vägen dit – skiljer sig så pass mycket att det är omöjligt att ingå djupare samarbeten.

Det är skillnad på att ha samsyn och att söka samsyn. Därför måste vi markera att i Halmstad kommer Liberalerna aldrig att förhandla en budget med våra ideologiska motpoler.

Lovisa Aldrin (L)

kommunråd

Annica Elveroth (L)

gruppledare

Anders Blomqvist (L)

föreningsordförande

för Liberalerna Halmstad