Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Kriminalitet och missbruk har krupit oroväckande långt ner i åldrarna och det flyttar in en stor sorg i hjärtat när jag som ordförande behöver fatta beslut om tolvåringar som fastnat i detta.” Bild: Roger Larsson
”Kriminalitet och missbruk har krupit oroväckande långt ner i åldrarna och det flyttar in en stor sorg i hjärtat när jag som ordförande behöver fatta beslut om tolvåringar som fastnat i detta.” Bild: Roger Larsson

Legalisering av droger sätter inte stopp för destruktiva krafter

Att med denna lägesbild tro att legalisering av droger är en klok väg framåt är för mig verklighetsfrånvänt. Det skriver socialnämndens ordförande Ella Kardemark (KD).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Tack till polismästare Mats Palmgren som (17/8) så träffsäkert beskriver hur verkligheten ser ut.

Att polisen reagerar på en drogliberal ledartext (HP 7/8) är inget hot mot yttrandefriheten. Det hade tvärtom varit oroande om de inte reagerat. Polisen möter dagligen de problem som droger orsakar.

Det gör även socialtjänsten.

Sedan 2015 har jag haft förtroendet att vara socialnämndens ordförande. Det är ett uppdrag som är fantastiskt och tungt på samma gång.

Fantastiskt i bemärkelsen att socialnämndens verksamheter består av medarbetare som har vigt sina yrkesliv åt att varje dag finnas för den som är i behov av samhällets hjälp och stöd.

Fantastiskt alla de gånger vi lyckas hjälpa någon att vända ett destruktivt liv i utanförskap till ett liv i trygghet och samhällsgemenskap.

Men tungt i att möta den mörka verklighet som finns i vår kommun.

Missbruk. Psykisk ohälsa. Våld i hemmet. Små barn som far otroligt illa. Listan är lång och antalet personer som drabbas och utsätts ökar.

Redan i april 2020 höjde socialnämnden rösten för att vi befarade att pandemin skulle få sociala konsekvenser och vi ser nu tyvärr, trots verkställda tidiga satsningar, att oron besannats. Orosanmälningar för barn har skjutit i höjden. Antalet missbruksplaceringar har aldrig varit så många och ekonomin för socialtjänsten är minst sagt ansträngd.

Kriminalitet och missbruk har krupit oroväckande långt ner i åldrarna och det flyttar in en stor sorg i hjärtat när jag som ordförande behöver fatta beslut om tolvåringar som fastnat i detta. Tolvåringar ska inte vara redskap i kriminella nätverk. Tolvåringar ska leka med kompisar, vara i skolan och ha trygga föräldrar att komma hem till.

Att med denna lägesbild tro att legalisering av droger är en klok väg framåt är för mig verklighetsfrånvänt. Av erfarenhet från länder som valt den vägen driver en legalisering ner priserna och konsumtionen ökar.

Och om jag får vara lite frispråkig – tror berörd ledarskribent på fullaste allvar att den naturliga följden av en legalisering blir att kriminella nätverk ställer sig i kö hos Arbetsförmedlingen för att söka jobb på Ica istället?

Jag delar inte ledarskribenten Hannes Sjöbergs åsikter men jag välkomnar fokus på sociala frågor. De förtjänar en naturlig plats även på den mediala dagordningen.

Socialtjänsten har ett ansvar i att vända negativ samhällsutveckling, men vi klarar det inte ensamma. Vi behöver arbeta tillsammans med andra goda krafter som föräldrar, skola, civilsamhälle och polis. Parallellt med att arbeta där problemen redan är ett faktum måste vi arbeta förebyggande. Det är det bästa verktyget vi har för att ingen ska hamna hos varken socialtjänst eller polisen.

Det är genom att så in ljus i våra barn och unga som vi sätter stopp för destruktiva krafter att kunna slå rot – inte genom legalisering av droger.

Ella Kardemark (KD)

socialnämndens ordförande