”Sverige behöver en flexibel arbetsrätt och sänkta kostnader för att anställa, för att få företagen att våga satsa på ungdomar utan erfarenhet och inte förpassa dem till avbytarbänken.”
”Sverige behöver en flexibel arbetsrätt och sänkta kostnader för att anställa, för att få företagen att våga satsa på ungdomar utan erfarenhet och inte förpassa dem till avbytarbänken.” Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Las förpassar unga till avbytarbänken

För att inte svika nästa generation behövs reformer för en modernare arbetsmarknad, där det är lätt att få, men även att skapa jobb. Det skriver Angeline Eriksson, ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Om bara några veckor är vårterminen över. Många ungdomar går nu förväntansfulla inför skolavslutning och student, soliga sommardagar och flera veckor utan att behöva tänka på glosprov, inlämningar och grupparbeten.

Sommaren innebär inte bara ett uppehåll från skolbänken, det är även en unik möjlighet för många studenter och elever att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. Det finns dock vissa orosmoln på himlen. Coronapandemin gör det återigen svårare för många ungdomar att komma ut i arbetslivet.

Ungdomsarbetslösheten är alarmerande hög och det senaste året har förvärrat situationen för många. Ungas möjlighet till anställning och extrajobb har påverkats skoningslöst. I april var det 54 591 personer i åldern 18–24 som var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Dagens system gynnar bara de människor som står nära arbetsmarknaden. De som står långt ifrån, som unga med bristande erfarenhet och otillräckligt nätverk, är de som inte får en ärlig chans att komma ut i arbete, särskilt nu under pandemin.

Under 2020 ökade arbetslösheten bland unga, och många riskerar att även stå arbetslösa under 2021. Sveriges Riksbank varnar för långtidsarbetslösheten, då den som har varit arbetslös länge ofta får svårare att hitta nytt jobb när efterfrågan väl kommer tillbaka efter en kris.

Ungdomsarbetslösheten innebär ett enormt utanförskap och skapar en enorm social och psykisk stress. Det fråntar alla de unga som står utanför arbetsmarknaden en möjlighet att börja sitt vuxna liv med egen inkomst och därmed försvinner också möjligheten till en egen bostad.

Vi måste se till att unga får möjlighet att få sitt första jobb. De är en bärande del i ekonomin och det är viktigt för utvecklingen nationellt och här i Halland. Därför är det väldigt välkommet att Centerpartiet fick igenom ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för unga i vårbudgeten. Några av de branscher som drabbats hårdast av pandemin är de som ofta anställer unga. Det handlar inte minst om butiker, restauranger och andra inom besöksnäringen.

Men vi måste göra mer. Vi behöver ett system som är effektivt och rörligt. För att inte svika nästa generation behövs reformer för en modernare arbetsmarknad, där det är lätt att få, men även att skapa jobb. Förutom att utgöra ett hinder mot nya jobb straffar den nuvarande arbetsmarknadsmodellen redan marginaliserade grupper hårdare genom att turordningsregler och trösklar förpassar dessa grupper till bidragsberoende.

ANNONS

Lagen om anställningsskydd (Las) har kommit att bli en mur som hindrar arbetslösa från att ta sig in på arbetsmarknaden i stället för att bli en väg till en trygg anställning. Lagstiftning som från början var tänkt att skydda människor har gjort att företagen inte vågar anställa.

Sverige behöver en flexibel arbetsrätt och sänkta kostnader för att anställa, för att få företagen att våga satsa på ungdomar utan erfarenhet och inte förpassa dem till avbytarbänken.

Vi måste satsa på jobbskapande, på företag och vi måste satsa på unga. En satsning på dessa ungdomar är en satsning på framtiden.

Angeline Eriksson

ordförande Centerpartiets ungdomsförbund Halland

ANNONS