Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi har stor förståelse för att vi måste vidta åtgärder för att minska smittan, men Folkhälsomyndigheten har flera gånger sagt att restaurang är en plats utan stor smittspridning. Trots det är det just vi som har näringsförbud från 20.30.” Bild: Helena Landstedt/TT
”Vi har stor förståelse för att vi måste vidta åtgärder för att minska smittan, men Folkhälsomyndigheten har flera gånger sagt att restaurang är en plats utan stor smittspridning. Trots det är det just vi som har näringsförbud från 20.30.” Bild: Helena Landstedt/TT

Låt oss vara en del av lösningen

Jobb och företag i besöksnäringen är bland de hårdast drabbade under pandemin. Men med rätt förutsättningar kan näringen vara en stor jobbskapare när det vänder. Det skriver Anna Hultberg, vd Harrys och Mikael Wallin ägare Hummër Grill & Bar samt Foodmarket i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Ingen kan ha missat att besöksnäringen är en av de hårdast drabbade näringarna under pandemin. Som företagare i näringen har pandemiåret inneburit en enorm osäkerhet med ständigt nya restriktioner, och en ekonomisk katastrof.

Bara i Halland har intäkterna från turism minskat med nästan 3 miljarder förra året. Det som dock varit allra värst under året är att tvingas ge människor, många unga, beskedet att de inte längre kan jobba kvar.

Tyvärr börjar vi nu se konsekvenserna av alla förlorade jobb hos oss, och många andra företag. Allt fler unga saknar jobb. Allt fler unga blir passiva. Allt fler unga upplever psykisk ohälsa. Allt fler unga säger sig sakna sammanhang. Allt fler unga tappar framtidstron.

För varje ung människa i den här situationen är det en katastrof, men det riskerar också att bli mycket kostsamt för hela samhället. För att vända den här utvecklingen måste företag som kan skapa jobb finnas kvar.

Fram till pandemin drev vi företag i stark utveckling som skapade allt fler jobb. Vi vet att vi både kan och vill komma tillbaka dit. Men läget är oerhört ansträngt och för att våra, och alla andra, företag ska ha så bra chanser som möjligt att finnas kvar och återigen anställa krävs:

Förstärkt stöd till nedstängda företag: Restauranger, caféer och hotellbarer är exempel på verksamheter som i praktiken har näringsförbud från klockan 20.30. Den skadan måste kompenseras fullt ut, och kompensationen behöver komma snabbt.

Utlovade stöd måste betalas direkt: Även om regeringens stöd inte är perfekta är de bra och viktiga för att rädda företag. Men det hjälper inte när det tar flera månader att få pengarna utbetalda eller små formalia-fel gör att allt stöd hålls inne. Här måste regeringen se till så att utlovade stöd betalas ut omedelbart och utan onödig byråkrati.

Restriktioner baserade på risk: Vi har stor förståelse för att vi måste vidta åtgärder för att minska smittan, men Folkhälsomyndigheten har flera gånger sagt att restaurang är en plats utan stor smittspridning. Trots det är det just vi som har näringsförbud från 20.30. Det saknar all logik och nuvarande restriktioner måste ersättas med riskbaserade.

Det senaste året har varit en enorm prövning för oss, våra medarbetare och hela samhället. Vi har den största respekt för att vi alla måste göra vad vi kan för att minska risken för smitta, och vi har hela tiden anpassat oss efter nya riktlinjer, råd och rekommendationer. Men de har också slagit hårt mot verksamheten och jobben.

Vi vet också att ju längre människor blir utan jobb och passiva, desto svårare att få dem tillbaka. Därför är det viktigt att vända utvecklingen så snart det bara går. Vi vet att vi kan. Och vi vet att alla i branschen vill. Låt oss vara en del av lösningen.

Anna Hultberg

vd/ägare Harrys, Halmstad

Mikael Wallin

ägare Hummër Grill & Bar, Halmstad