Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Ny infart på söder i Halmstad? Med en budget på 470 miljoner kronor? Tack, då vet vi att pengarna finns.”  Bild: Roger Larsson
”Ny infart på söder i Halmstad? Med en budget på 470 miljoner kronor? Tack, då vet vi att pengarna finns.” Bild: Roger Larsson

Låt oss bygga en ny och bättre värld

Nu ser vi konsekvenserna av lång tids ansvarslös politik. Alla varningslampor lyser röda. Det är hög tid för oss människor att anpassa oss till ett liv inom planetens gränser. Det skriver miljödebattören Palle Nielsen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

När blir naturblind en diagnos?

När krävs kunskaper om ekosystem?

För att styra en stad eller ett land?

Ny infart på söder i Halmstad? Med en budget på 470 miljoner kronor? Tack, då vet vi att pengarna finns. Men vi ska inte bygga vägar och broar med dem.

Hela projektet är ett arv från en tid då människan trodde tillväxt var det samma som framgång och naturen var något barbariskt vi människor skulle besegra.

Nu ser vi konsekvenserna av lång tids ansvarslös politik. Alla varningslampor lyser röda. Rapporter om massutdöende, svagare golfström, försurade hav, hot mot biologisk mångfald och klimatkris avlöser varandra. Det är hög tid för oss människor att anpassa oss till ett liv inom planetens gränser.

Krisen är global och inget land eller stad kommer undan sitt ansvar. Vi ska inte ha mer betong, fler fordon eller mer av allt. Vad vi behöver är mer grönska, mer gång, cykel och kollektivtrafik. Och framförallt mer kärlek till jorden.

Kostnaderna för klimatförändringen riskerar att inom 40 år uppgå till 45 biljoner kronor per år globalt om utsläppen fortsätter öka. Detta enligt en rapport från CDP och University College London.

Översatt till Halmstads 100 000 invånare betyder det en årlig kostnad på 600 miljoner kronor. Om pengar är det enda språk naturblinda politiker förstår. ”Business as usual” blir en dyr historia för framtida Halmstadbor. För att inte tala om allt annat elände kommande generationer riskerar i klimatkrisens spår.

Vi måste anpassa oss till ett liv inom naturens gränser och skapa ett cirkulärt samhälle. Vi behöver göra en rejäl tankevurpa och inse att evig tillväxt på en begränsad planet är lika omöjligt som det låter.

Lägg ner flygplatsen och låt den återförvildas och bli en plats för den biologiska mångfalden att återhämta sig på. Bygg om Hallarna till ett budget-studenthotell och lös bostadsbristen på köpet. Stäng av innerstan för all trafik utom kollektivtrafik, eldriven godstransport och utryckningsfordon.

Låt P-hus bli fritidsgårdar, lekplatser eller saluhallar och lägg ner stora köpcenter utanför stadskärnan. Låt innerstaden blomstra med caféer, restauranger och spännande små butiker.

Städerna står i dag för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen. Det är onödigt, städer erbjuder fantastiska möjligheter! Tillsammans kan vi minska vårt ekologiska fotavtryck. Vi kan gynna biologisk mångfald och minimera behovet av energikrävande transporter, ha klimatsmarta värmesystem, starta bilpooler och stadsodling. Vi kan ge våra barn hopp.

Låt oss bygga en ny och bättre värld. Halmstad har ett startkapital på en halv miljard. Det enda som saknas är modiga visionära politiker som är vågar behandla krisen som en kris.

Palle Nielsen

Knäred, miljödebattör