Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det behövs bättre arbetsvillkor och karriärtjänster i de kvinnodominerade yrkena i skola, vård och omsorg." Bild: Claudio Bresciani/TT

Kvinnor behöver ett fuck off-kapital

I Halland är det störst skillnad i hela Sverige mellan mäns och kvinnors löner. För att kvinnor ska få mer makt över sina liv behövs mer pengar i plånboken. Det skriver tre liberaler.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Tänk dig att du har jobbat hela livet, går i pension och då kommer chocken: Du ska klara dig på 8 597 kronor i månaden. Detta är verklighet för många i dagens Halmstad, särskilt många kvinnor.

Pensionen grundas nämligen på den inkomst du haft hela livet. Konsekvenserna blir att de kvinnor som tagit den största delen av hushållsarbetet och kanske har varit hemma i några eller flera år när barnen var små och sedan jobbat deltid inte når upp i något annat än garantipension.

I Halland är det störst skillnad i hela Sverige mellan mäns och kvinnors pensioner och allra störst skillnad är storleken på tjänstepensionen. Om vi tittar på fördelningen av mäns och kvinnors inkomster ser vi samma mönster.

I Halland är det störst skillnad i hela Sverige mellan mäns och kvinnors löner. I Sverige i dag tjänar kvinnor i genomsnitt 4 200 kronor i månaden mindre än män. Det är som att män får betalt fram till arbetsdagens slut 17:00 medan kvinnor jobbar gratis från 16:09.

Att ha en lön som du klarar dig själv på är grunden för att kunna göra fria val. Alltför många kvinnor vågar inte lämna dåliga relationer på grund av ekonomi. Alltför många kvinnor som stöttat med att ta allt hemarbete och gå ner i tid på sina jobb för att männen ska göra karriär blir lämnade med en riktigt tuff ekonomisk situation. Och värre blir det när första pensionsutbetalningen trillar in. Därför behöver du ha ett eget "fuck off-kapital" som möjliggör våra egna val.

För att öka möjligheten till självbestämmande vill Liberala Kvinnor:

• Införa en ny modern föräldraförsäkring där fokus ligger på barnens första år i livet. Genom att stärka inkomstskyddet och öka flexibiliteten ger vi föräldrar större möjlighet att kombinera familjeliv och yrkeskarriär på jämställda villkor.

• Ge kvinnor möjlighet att göra lönekarriär oavsett om de jobbar inom offentlig eller privat sektor, eller som egna företagare. Det behövs bättre arbetsvillkor och karriärtjänster i de kvinnodominerade yrkena i skola, vård och omsorg.

• Svensk politik har under många år missat att se kvinnorna i integrationsprocessen. I dag går en majoritet av arbetsmarknadsutbildningarna, arbetspraktiken och nystartsjobben till män. Det är oacceptabelt. Arbetsförmedlingens diskriminering måste upphöra nu!

• Det ska löna sig att studera. Genom att höja brytpunkten för statlig skatt skulle många kvinnodominerade akademikeryrken få en lägre beskattning och mer pengar kvar i plånboken.

Mer pengar i plånboken ger kvinnor mer makt över sina liv. Cash is queen.

Lovisa Aldrin (L)

kommunråd, ledamot centralstyrelsen Liberala Kvinnor

Anki Danielsson (L)

föreslagen ordförande Liberala Kvinnor Halland

Cecilia Elving (L)

ordförande Liberala Kvinnor