Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från bland andra oss på Svenskt Näringsliv.” Bild: Lars Schröder / TT

Krisen är inte över för företagen

Att man nu vill förlänga både omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar, är viktiga krisåtgärder. Men det kommer att krävas ytterligare insatser. Det skriver Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv Halland

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Att smittspridningen nu åter tar fart riskerar att ytterligare drabba företag och jobb i länet.

Därför är det bra att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder. Nu måste vi se till att åtgärderna också når ut.

Coronapandemin gjorde att den svenska ekonomin tvärnitade i våras. När efterfrågan försvann fick många företag extremt svårt att klara verksamheten. Hundratusentals anställda permitterades och åtskilliga företag över hela landet tvingades säga upp medarbetare.

Svenskt Näringslivs senaste Företagarpanel, för tredje kvartalet, visade att av de tillfrågade företagen i Halland hade 43 procent minskat sin omsättning senaste halvåret.

Det har resulterat i att tre av tio företag har minskat sina investeringar och att en lika stor andel har minskat antalet anställda. Särskilt tufft har det varit för halländska företag verksamma inom besöksnäring och handel.

Krisen märks tydligt även i statistiken från Arbetsförmedlingen. Bara i vårt län är i dag över 2 500 fler människor arbetslösa än för ett år sedan. I hela Sverige är nu nästan 100 000 fler utan arbete jämfört med november i fjol.

Många av de företag som lyckades överleva den första fasen är fortfarande kraftigt försvagade. De får svårt att klara nya påfrestningar. Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från bland andra oss på Svenskt Näringsliv.

Att man nu vill förlänga både omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar, är viktiga krisåtgärder. Det kan rädda företag och i förlängningen även jobb.

Men det kommer att krävas ytterligare insatser. Jämfört med våra viktiga konkurrentländer i Europa har de svenska stödåtgärderna inte var mer omfattande, snarare tvärtom.

En annan viktig insats är att Tillväxtverket snabbar upp sin hantering gällande korttidspermitteringarna. Under mars och april gick det fort, men sedan dess är det många företag som väntar på utbetalningar vilket inte är acceptabelt.

Det som borde vara en rutinmässig hantering riskerar i dag att driva företag som har rätt till stöd i konkurs.

Konkurser och förlorade jobb innebär förlorade skatteintäkter och mindre pengar till vår välfärd.

Det ligger med andra ord i vårt gemensamma intresse att göra allt vi kan för att stötta och underlätta för företagen att ta sig igenom krisen.

Kristian Ryberg

regionchef Svenskt Näringsliv Halland