Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fabio Ishaq (SD) och Andreas Ahlqvist (SD). Bild: Roger Larsson
Fabio Ishaq (SD) och Andreas Ahlqvist (SD). Bild: Roger Larsson

Konsekvenserna av vårt agerande är Centerns ansvar

Ett parti som bjuder in med ena handen och stänger dörren med den andra, är inte ett parti att lita på. Det skriver sverigedemokraterna Fabio Ishaq och Andreas Ahlqvist om Centerpartiets agerande i frågan om en samlingsbudget i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

När de styrande partierna i Halmstad gick ut med att man ville att alla partier skulle samlas kring en opolitisk budget på grund av den rådande coronapandemin, valde Sverigedemokraterna Halmstad, efter en intern diskussion, att ställa sig bakom en sådan.

Vi uppfattade det som både klokt och ansvarsfullt att söka en bred förankring i detta allvarliga läge och därmed lägga ideologiska frågor åt sidan för att fokusera på att skydda kärnverksamheten.

S konstaterar på ett tidigt stadium att de inte kommer att delta i en sådan samlingsbudget. Även V och slutligen även MP väljer att inte delta i samarbetet kring detta. I det här läget gick de styrande partierna ut och meddelade att man beklagade att inte samtliga partier ville delta i en process gällande en samlingsbudget, men att man nu var beredd att gå vidare med de partier (Sverigedemokraterna) som tackat ja till detta.

Mycket kort därefter låter Centerpartiet i en pressrelease och på Facebook (15/4) meddela att: ”Centerpartiet kommer inte att lägga budget tillsammans med SD. Centerpartiet är Sverigedemokraternas värderingsmässiga motpol och kommer inte att bidra till att ge SD ett sådant inflytande över politiken”.

Med anledning av detta uppstår ett antal intressanta frågor.

Hade inte Centerpartiet funderat kring sannolikheten för att endast Sverigedemokraterna skulle tacka ja? Just detta bör nämligen inte kunna ha betraktats som en högoddsare i sammanhanget. Kan det vara så att Centerpartiet inte förankrat detta möjliga utfall i sin interna organisation? Eller hade man det och spelade högt på att den här situationen inte skulle uppstå? Detta vore i så fall ett ytterst tveksamt agerande mot övriga partier.

Oavsett vilket ger Centerpartiets hantering ett mycket oseriöst intryck, men vi känner igen agerandet från det senaste valet.

Inte ens under rådande omständigheter klarar man av att hålla sig ifrån högtravande utspel om värdegrund och värderingar. I synnerhet med tanke på att poängen var en opolitisk budget. Kvarstår gör alltså endast ett poserande för den egna väljarkåren.

Det är viktigt att poängtera att ingen skugga skall falla på alla partier. M och KD har agerat hedervärt och velat stå fast vid det man gått ut med gällande en samlingsbudget. I det läge vi befinner oss nu så har budgetprocessen flyttats till hösten och ett antal separata budgetförslag kommer att läggas fram för beslut i Kommunfullmäktige.

För Sverigedemokraterna Halmstads räkning får ändå denna nu havererade samlingsbudget ett par konkreta konsekvenser:

• Vi kommer att lägga ett eget budgetförslag.

• Vi kommer under inga omständigheter att lämna stöd till ett budgetförslag som har Centerpartiet som undertecknande part, där inte Sverigedemokraterna samtidigt ingår.

Centerpartiet har agerat som en värd som tillsammans med andra bjuder till fest, för att sedan när en del av gästerna väl accepterat inbjudan meddela att festen är avblåst på grund av att gäster man egentligen inte gillade var de enda som tackade ja. Sedan står medarrangörer och gäster där med lång näsa och undrar vad som hände. Då vore det ärligare att villkora en sådan inbjudan från början.

Ett parti som bjuder in med ena handen och stänger dörren med den andra, är inte ett parti att lita på och som bör få stöd för sina förslag. De konsekvenser som vårt ställningstagande eventuellt får är helt och hållet Centerpartiets ansvar. Det hade med lätthet kunnat undvikas bara genom att stå för vad man tidigare gått ut med offentligt.

Fabio Ishaq

Andreas Ahlqvist

för parlamentariska gruppen

Sverigedemokraterna, Halmstad