Alla förstår att vi måste ställa om för att minska klimatutsläppen och ni, våra politiker, talar om utbyggd ladd-infrastruktur och CCS-teknik (koldioxidinfångning och lagring) för att minska utsläppen, viktiga byggstenar i omställningen. Det finns dock något som vi skulle kunna göra redan nu, i väntan på teknikutvecklingen - att minska vårt bilåkande!
Tyvärr har bilen blivit elefanten i rummet, vi måste börja prata om den! Det är inte bara klimatet som skulle vinna på ett minskat bilkörande. Vi har hälsoeffekter att vinna med renare luft och mer fysisk aktivitet - för att inte tala om minskade sjukvårdskostnader.
Sedan 1950-talet tar bilen mer och mer plats i våra städer. Sverige har i dag mer parkeringsyta per fordon än boyta per individ. Parkeringsytan skattesubventioneras ofta, det vill säga betalas även av de som inte använder bil. All plats som i dag upptas av (ofta ful och tråkig) bilförvaring skulle kunna användas till ett mer levande centrum, gröna promenadstråk och parker och ge en säkrare miljö för barnen.
I debatten om butiksdöden i Halmstad centrum talas ofta om att man enkelt måste kunna ta bilen till centrum. Är bilen verkligen nödvändig för ett levande centrum? Det finns flera internationella exempel på att handlarna i centrum, där man infört trafikbegränsningar har ökat sin omsättning, inte minskat.
Det är också något av en paradox att just barnfamiljerna tas som intäkt för behovet av att kunna använda bilen. Många föräldrar oroar sig ju över trafiksäkerheten och låter inte sina barn cykla till skolan. Hur många föräldrar oroar sig inte över hur framtiden kommer att bli för barn och barnbarn, om vi inte lyckas minska klimatförändringarna.
Bor man på landet kommer man att behöva bil även i fortsättningen. Det är viktigt att alla har tillgång till samhällets funktioner i sin vardag. Men det är också rimligt att vi som bor i stan känner och tar ett större ansvar för att minska bilåkandet, eftersom det finns fler alternativ till bilen där.
Vi är många som vill bli kvitt vårt bilberoende. Men då måste det finnas fullgoda alternativ! Kollektivtrafiken måste finnas inom ett rimligt avstånd, och vi måste också kunna lita på att bussen eller tåget går ofta och kommer när det ska.
Vi vill ha:
• Ännu bättre kollektivtrafik
• Ännu bättre gång- och cykelvägar.
• Säkrare skolväg för våra barn.
• En grönare stad
Ingrid Bergelin
Isak Domeij Hilliges
För styrelsen, Halmstad Naturskyddsföreningen