”Det har lovats högre kvalitet och ett bredare utbud av pedagogiska modeller men i stället har vi fått glädjebetyg, färre lärare och segregerande skolor.”
”Det har lovats högre kvalitet och ett bredare utbud av pedagogiska modeller men i stället har vi fått glädjebetyg, färre lärare och segregerande skolor.” Bild: Berit Roald

Kommunen kan tvingas till ett smalare skolutbud

Det borgerliga minoritetsstyret tillsammans med Sverigedemokraterna tog nyligen ett ställningstagande om friskolor till en ny förödande nivå i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad. Det skriver vänsterpartisterna Mikael Ekfeldt och Jenny Malmberg.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Marknadsskolan dödar den jämlika och kvalitativt goda skolan och skapar ekonomiska vinster som endast kan räknas hem i ägarnas privata plånböcker.

Experimentet med vinstdrivande friskolor har pågått i snart trettio år.

Det har lovats högre kvalitet och ett bredare utbud av pedagogiska modeller men i stället har vi fått glädjebetyg, färre lärare och segregerande skolor.

Det borgerliga minoritetsstyret tog den 25 april 2022, tillsammans med Sverigedemokraterna, ett ställningstagande om friskolor till en ny förödande nivå i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

En privat aktör, som under de senaste åren vid upprepade tillfällen mottagit en svidande kritik från Skolinspektionen om att inte klara av att bedriva utbildning med hållbar kvalitet, har nu fått klartecken av det borgerliga minoritetsstyret att bedriva sin utbildning här i Halmstad.

ANNONS

I de underlag som existerar så framgår det med stor tydlighet att om dessa aktörer får möjlighet att starta upp de program och inriktningar de söker, så kan det ge att Halmstads kommun förlorar möjlighet att bedriva utbildningsprogram med den bredd som man i dag upprätthåller.

Ett beslut som är oerhört olyckligt då kommunen behöver bibehålla och helst utöka bredden av utbildningsprogram för att så starkt som möjligt öka vägvalen ut på arbetsmarknaden för våra ungdomar och gymnasieelever.

I de underlag som kommunen har framfört så står det klart att kostnaderna för att bedriva flera av programmen kommer öka om det sker i kombination med ett ökat antal aktörer.

En dyrare utbildning för kommunens skattepengar, både inom den utbildning som finns inom kommunal regi som i regi av friskolorna.

Det är med bestörtning vi i Vänsterpartiet ser att de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna bedriver ett principställningstagande så starkt att man understödjer och lyfter fram privata aktörer som klart och tydligt underpresterar att bedriva utbildning.

Detta tillsammans med att det tydligt kommer att driva upp kostnaderna för att kunna bibehålla den utbildning som i dag existerar, något som på sikt kan leda till att kommunen tvingas upprätthålla ett smalare utbildningsutbud för våra gymnasieelever.

ANNONS

Mikael Ekfeldt (V)

ledamot kommunfullmäktige

ledamot utbildnings- arbetsmarknadsnämnden

Jenny Malmberg (V)

ersättare utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

ANNONS