Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klimatet är den viktigaste frågan i EU-valet

Vi har inte lång tid på oss att minska växthusgaserna och motverka klimatförändringarna. Då behövs en effektiv och aktiv klimatpolitik där vi jobbar tillsammans för att klara utmaningen. Det skriver två centerpartister inför söndagens EU-val.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den 26 maj är det val till Europa- parlamentet och varje röst behövs för ett grönare och mer hållbart Europa. Centerpartiet i Halland står för ett grönare Halland, ett grönare Sverige och ett grönare Europa.

Många av de andra partierna tycks ha insett att intresset för klimatpolitik ökat den senaste tiden och har äntligen vaknat i miljö- frågorna. Nu försöker de skyndsamt och förhastat ta fram ny klimatpolitik för att leverera slagkraftiga slogans i valets slutskede. Det blir närmast komiskt när partier som aldrig varit i närheten av de EU-utskott som jobbar med miljö- och klimatlagstiftning går till val som klimatets röst i Europavalet.

Moderaterna och Kristdemokraterna landar i att ny kärnkraft behövs, men det är något som är upp till varje enskilt EU-land att besluta om. Liberalerna vill förändra röstningen från enhällighet till kvalificerad majoritet gällande alla beskattningsförslag enbart för att få igenom koldioxid- skatten. Sverigedemokraterna vill införa miljökrav i standarder, men det görs redan i EU:s ekodesign- direktiv.

Miljöpartiet föreslår nationella koldioxidbudgetar, vilket inte skiljer sig från det redan existerande systemet med bindande utsläppsgränser för varje land. Det ska tilläggas att ingen av de fyra miljöpartistiska parlamentarikerna valt att prioritera miljöutskottet som ordinarie ledamot. Vänsterpartiet slår sig för bröstet och menar att man toppar många miljömätningar, men faktum är att man inte jobbat alls i något av de utskott som berör miljö- och klimatfrågor.

Vi i Centerpartiet kommer alltid att prioritera klimatfrågan, såväl lokalt här i Halland som i Europaparlamentet. Det har vi visat denna mandatperiod genom att jobba aktivt i alla tre kommittéer för miljö, energi och jordbruk i Europaparlamentet. Vi har levererat resultat och aktivt bidragit till att utforma EU:s klimatpolitik. Vi är dessutom beredda att fortsätta jobba hårt för att leverera mindre prat och mer resultat i miljöpolitiken även den kommande mandatperioden.

Vi har inte lång tid på oss att minska växthusgaserna och motverka klimatförändringarna. Då behövs en effektiv och aktiv klimat- politik där vi jobbar tillsammans för att klara utmaningen. Ett tydlig exempel är Europas elnät. Kopplar vi samman Europas elmarknader så kan solcellerna utanför Varberg göra verklig skillnad för klimatet och minska koldioxidutsläppen på kontinenten i Europa. De gröna lösningar som vi har här i Halland skapar på så sätt klimatnytta för hela unionen.

Vi i Centerpartiet har en lång historia av miljöpolitiskt engagemang samt en bred och omfattande klimatpolitik. Vi kommer att fortsätta jobba hårt och aktivt i EU för att lösa klimatkrisen. Vår gröna politik behövs i Europa. Vi tycker att du ska rösta för klimatet den 26 maj.

Emma Wiesner (C)

toppkandidat till Europaparlamentet, plats 3

Emilia Lindgren (C)

distriktsordförande CUF Halland